Hírek

2011.08.20. 21:14

Százezrek az ünnepi programokon

Szent István napján ünnepelt az ország - a nap zárásaként százezrek nézték a fővárosi tűzijátékot.

Forrás: hirado.hu

Tűzijáték és díszkivilágítás

A budapesti tűzijátékon a tavalyihoz hasonlóan az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály volt, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyozott. A negyedik helyszín a Gellért-hegy volt, ahol a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a Szabadság-szobor elé telepítették a rakétákat.

A harminc perces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jutott a Duna, illetve az elmúlt fél év magyar EU elnöksége.

A hatóságok közlése szerint kora este már csaknem százötvenezren várakoztak Budapesten a rakpartokon és az oda vezető utcák torkolatában, hogy megnézhessék az ünnepi tűzijátékot.

Az MTI tudósítója egy órával a fényparádé kezdete előtt zsúfoltnak látta a rakpartokat, sokan voltak a szállodák, épületek teraszain, erkélyein. A Duna-parthoz vezető utakon, amelyet a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt sokan csak gyalogosan tudták megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

A tűzijáték után kapcsolták be a Parlament új díszkivilágítását.

Sokan voltak a szabadtéri ünnepi programokon is

A szabadtéri programokon az országban százezrek követték figyelemmel az augusztus 20-ai állami, egyházi és helyi ünnepi rendezvényeket; rendkívüli eseményről szombat estig nem érkezett információ.

A Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmise utáni körmeneten a katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek és hívők mellett részt vettek közjogi méltóságok, kormánytagok is. Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében arról beszélt, hogy Szent István elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét.

A fővárosi rakpartokat már a délutáni légiparádé és hajókarnevál idején megtöltötték a rendezvényekre odalátogató családok. A levegőben a Magyar Honvédség szállító helikopterei mellett Gripen-gépek, míg a Dunán a magyar történelem öt korszakát - Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat - megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel.

Az "Együtt az ország!" szlogennel megrendezett állami rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az idén három helyszínen - Budapesten, Debrecenben és Baján - egy időben, este kilenc órától tartott tűzijáték vonzotta. A budapesti közönsége többször is megtapsolta a látványosságot, a végén pedig ovációval értékelte a produkciót.

Több mint 12 ezren éltek a lehetőséggel, hogy az ünnep alkalmából a Parlament nyitott kapukkal várta az érdeklődőket. Akiknek nem volt türelmük kivárni az Országház előtt kanyargó hosszú sor végét, azok a Magyar Ízek Sétányán kóstolhatták végig a különböző tájegységek termékeit, ételkülönlegességeit és italait. A legtöbb érdeklődőt a Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát kínáló pontok vonzották.

A nemzet kenyerét Pécsváradon sütötték ki; a hozzávaló lisztet háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből készítettek.

A hagyományos debreceni virágkarnevál is hatalmas tömegeket vonzott; a zsűri döntése értelmében a fehér zongorán játszó Liszt Ferencet ábrázoló virágkocsi nyerte meg a kompozíciók versenyét. Hortobágyon pedig az érdeklődők a hídi kirakodóvásárban válogathattak a népművészeti és kézműves portékák között. A kilenclyukú híd közelében telepedtek le mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

Az elnök a haza védelméről

A honvédelem ismét az lehet, amire született. A haza védelme ugyanis több mint hadászat és fegyver kérdése, a hazát védeni kell minden olyan veszedelemtől, amely ártalmára van, amely pusztítja, porlasztja, gyengíti – mondta a köztársasági elnök Budapesten, az ünnepi beszédében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!