Hírek

2011.08.16. 05:36

Okulni London szigorából

Elnézve a történéseket azt kell megállapítanom, hogy a brit rendőrség és igazságszolgáltatás azzal a gyorsasággal és kíméletlen szigorral jár el a szigetországi randalírozókkal szemben, amit David Cameron kormányfő a zavargások első napjaiban megígért, és amelyről a 2006 őszi budapesti események kapcsán ténykedő hatóságok legfeljebb csak álmodoznak.

Stanga István

A világért sem szeretnék abba a hibába esni, hogy párhuzamot vonjak az elmúlt évek legsúlyosabb angliai zavargásai és a 2006 őszi magyarországi megmozdulások között, mindazonáltal az elmúlt néhány nap szigetországi eseményeinek sok olyan tanulsága van, amelyeken nekünk is el kell(ene) gondolkodnunk. És itt nem csupán a bevándorlás kérdéskörére, az eltérő kultúrák találkozásából eredő konfliktusokra – más megfogalmazásban: a multikulti egyfajta halálára – vagy éppen a mélyben lappangó, igen súlyos társadalmi feszültségekre utalok, mint inkább azokra a dolgokra, amelyek a rendőrség és az igazságszolgáltatás tevékenységével kapcsolatosak, és amelyekből bőségesen lenne mit tanulnunk. És ez még akkor is igaz, ha a a konzertív brit miniszterelnököt, David Cameront nemcsak a zavargások nem megfelelő kezelése okán érték komoly bírálatok, de most is, amikor úgymond már a rendteremtésről van szó, amelybe a kormányfő – abból a tényből kiindulva, hogy a fosztogatások mögött szervezett bandák álltak – szeretne az Egyesült Államokból érkező szakértőket is bevonni. Nos, hogy Cameronnak van-e igaza, aki szerint az amerikaiak tapasztalatára nagyon nagy szükség lenne, avagy azoknak, akik úgy vélik, a kormányfőnek nem bűnüldözőket, hanem politikusokat kellene importálnia, hiszen elsősorban az utóbbiak mondtak csődöt (de különben is – teszik hozzá –, nem kevés iróniával, mit lehet tanulni októl, akiknek a hazájában mintegy 400 banda működik), meglehetősen nehéz eldönteni, magam azonban úgy gondolom, a brit rendőrség és igazságságszolgáltatás igazán példás határozottsággal, gyorsasággal működött és működik.

Mert ha a kormányfő azon elképzelésén, miszerint a titkosszolgálatoknak és a kabinetnek sürgősen meg kellene tárgyalnia, miként lehet korlátozni a mobiltelefon-használatot, illetve az internetes közösségi oldalakat, lehet is vitatkozni (Cameron azzal érvel, hogy amennyiben ezeken keresztül az erőszakot terjesztik, úgy indokoltak a szigorítások), a rendcsinálás számai igencsak beszédesek. Már magában az a tény is elismerésre méltó, hogy a kormány villámgyorsan alatt több ezer fővel erősítette meg a rendőrség létszámát szerte az országban, ami pedig a súlyos bűncselekmények utáni megtorlásokat illeti, nos, a hatóságok – mintegy beváltva a miniszterelnök korábbi ígéretét – e téren sem sokat gatyáznak: kétezren letartóztatásban vannak, több mint ezer személyt már bíróság elé is állítottak, a rendőrség pedig azt mondja, akár a háromezret is elérheti azok száma, akiket ilyen-olyan tetteikért felelősségre vonnak majd. Ha meg mindehhez még azt is hozzátesszük, hogy Cameron zöld utat adott a hatóságoknak ahhoz, hogy a randalírozóknak akár a lakását is elvegyék (szerinte a fosztogatók nem  érdemelnek semmiféle méltányosságot), úgy könnyen belátható, hogy a hatalom azzal a kíméletlen szigorral jár el a rendbontókkal szemben, amit a kormányfő a zavargások első napjaiban megígért. No, már most, ehhez képest mindaz, amit a mi hatóságaink produkáltak például a közszolgálati televízió épületében randalírozókkal avagy a székház védelmére kirendelt egyenruhásokat megtámadókkal szemben, olyan fokú tehetetlenségről és beszariságról árulkodik (a hazai igazságszolgáltatás lasssúságáról nem is beszélve), ami már-már párját ritkító. Így aztán nagyon remélem, hogy a mieink ezekben a napokban odafigyelnek a ködös Albionra. No, és persze, hogy a látottakból okulnak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!