Hírek

2011.08.21. 23:09

Líbia: Tripoliban vannak a lázadók

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől beértek Tripoliba vasárnap este. Külföldi tudósítók szerint véres harcok zajlanak az utcákon.

(MTI)

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől beértek Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - írja az MTI. A BBC ugyanakkor véres utcai harcokról adott hírt, külföldi tudósítók helyszíni jelentései alapján.

Több száz líbiai kormányellenes felkelő vasárnap este napnyugtakor érte el Tripoli Dzsanzúr nevű nyugati peremkerületét. A felkelőket örömmel fogadja és megéljenzi a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszik, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelik a hosszú konvoj bevonulását - írta a francia hírügynökség tudósítója. Francia források szerint a lázadók több kerület elfoglalását jelentették.

A fővárost elérő lázadók néhány órával korábban a Tripolitól nyugatra lévő "27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A Závija városa, azaz nyugat felől előrenyomuló felkelők számára ez volt a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton.

Vasárnap este heves lövöldözés tört ki azon tripoli szálloda közelében, ahol a külföldi tudósítókat elszállásolták. A francia hírügynökség szerint Kadhafi fegyveresei állásokat foglaltak az épület előtt.

Több külföldi forrás szerint véres harcok zajlanak Tripoliban, a német kormány egyes értesülések szerint kommandósokat küld a diplomatái védelmére.

NATO: Kadhafi rendszere összeomlóban van

Oana Lungescu NATO-szóvivő vasárnap este Brüsszelben úgy vélekedett, hogy a Kadhafi-rendszer összeomlóban van. "Minél hamarabb ébred rá Kadhafi arra, hogy nincs semmilyen lehetősége a győzelemre, annál jobb lesz mindenkinek" - hangoztatta a szóvivő, aki szerint a Kadhafi-rendszer egyértelműen a végső stádiumába jutott.

Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, s jelenleg Olaszországban tartózkodik, a TG3 olasz tévécsatornának adott interjújában úgy vélte, a Kadhafi-rendszer még egy hétig, legfeljebb tíz napig maradhat fenn. Úgy vélte, hogy a líbiai vezető nem távozhat Tripoliból, mert minden kivezető utat lezártak; kizárólag nemzetközi megállapodás alapján hagyhatná el a fővárost, de "ez a kapu zárva van".

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!