Hírek

2011.06.22. 12:10

Százhuszonkét éves könyvtári késés

Szinte evolúciós "időlépték", 122 év elteltével került vissza Charles Darwin főműve egy könyvtárba Ausztráliában.

Forrás: MTI

A kötet A fajok eredete című természettudományi alapműnek még az első kiadása, és a benne lévő pecsét szerint 1889. január 30-án kölcsönözte ki valaki, aki vagy nagyon lassan olvas, vagy feledékeny.

A Sydneyben lévő Camden könyvtár a minap kapta vissza, amin igencsak hitetlenkedtek alkalmazottai. Mint kiderült, a könyv fél évszázadig egy magángyűjteményben időzött, ám nemrégiben megkapta egy helyi egyetem, amely azután visszajuttatta a könyvtárba.

A 122 éves kölcsönzési díj a bírsággal együtt 7,4 millió forintnyi összegre tehető. A könyvtár azonban nem számítja fel - már csak azért sem, mert éppen "amnesztiahónapot" tart: mindenki büntetlenül visszaviheti nagy késéssel is kivett könyveit -, de a Darwin-kötetet többé soha nem adja kölcsön - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
A kötet egyébként kikölcsönzésekor már 30 éves volt - Darwin alkotása 1859-ben jelent meg -, így aztán mostanra már másfél évszázados is elmúlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!