Hírek

2011.04.12. 18:31

Hajdúhadházon járőrözik a Szebb Jövőért

A Heves megyei Gyöngyöspata után Hajdúhadházon járőrözik demonstratív jelleggel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - közölte Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja kedden az MTI-vel.

(MTI)

Két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjukkal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, nem megfelelő a közbiztonság - tette hozzá. Rubi Gergely szerint erről nem a rendőrség tehet, ugyanis rendkívül kevesen vannak, sok esetben egyetlen járőr jut a három szomszédos településre: Hajdúhadházra, Téglásra és Bocskaikertbe.

"Szeretnénk, ha nem csak ilyenkor, hanem máskor is megerősített erőkkel lenne jelen a rendőrség" - utalt a politikus arra, hogy akciójuk idején több mint negyven rendőr tartózkodik a városban. Azt is szeretnék elérni, hogy a debreceni lovas rendőrök ne csak idegenforgalmi látványosságok legyenek a turisztikai szezonban, hanem a Hajdúhadház környéki erdőkbe, mezőgazdasági földekre is eljutnának, ahol sok a lopás, a rablás.
 
Rubi Gergely szavai szerint a lakosság örömmel fogadta az egyesület járőreit, akiket 12 családi házban szállásolnak el, élelmezésüket szintén helybeliek vállalták.
 
A politikus elmondta, hogy a Jobbik vasárnap demonstrációt tart Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével.
 
A településen, ahol nagyszámú roma él, rend van, kedd délutánig semmilyen incidens nem történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Néhány autóból helyi roma lakosok kikiabálnak a járőrözőkre, majd tovább hajtanak.


 
A városházán hivatalosan nem tudnak az akcióról, ugyanis az egyesületnek a járőrözést nem kell bejelentenie. Korábban a város polgármestere azt nyilatkozta, ők nem kérték az egyesület segítségét, a közbiztonságot a rendőrséggel és a polgárőr szövetség helyi csoportjával fenntartják. A rendőrség az MTI-nek a hajdúhadházi eseményekkel kapcsolatos kérdéseit írásban kérte, arra később válaszolnak.
 
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát. "Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl" - mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén. Ha ezt "bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság" megteszi, abból "sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: "könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie".
 
Balog Zoltán visszautasította azt a sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésben foglalt állítást, miszerint a kormány nem tesz semmit "az olyan típusú ügyekben, mint Gyöngyöspata és Hejőszalonta". Mint elmondta, a kormány konfliktusmegelőző és -kezelő mechanizmust hozott létre; ennek keretében megyénként egy-egy kormánymegbízott felügyeli a helyzetet.
 
A Heves megyei Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
 
Hejőszalontán április 2-án a Jobbik vonult fel "a cigányok által elkövetett bűnök" ellen tiltakozva. A megmozdulás ellen az LMP és több civil szervezet tiltakozott a Borsod megyei településen.
 

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!