Hírek

2011.04.02. 08:08

Érettségi közösségi munkával, lefékezett diákterror

Nyárra elkészül az új közoktatási törvény, erősítette meg Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

MTI

A felsőoktatási és közoktatási törvényt is elfogadja az idén nyáron a parlament az oktatásért felelős államtitkár szerint. Hoffmann Rózsa a távirati iroda munkatársának megerősítette,  néhány év múlva az érettségi feltétele lesz ötven óra közösségi munka elvégzése.

A kormány májusban tárgyal az új közoktatási törvényről, és nagy biztonsággal állítható, hogy azt még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament. A felsőoktatási törvény már néhány héttel korábban a parlament elé kerülhet - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatásért felelős államtitkára Zánkán, az Országos Diákparlament megnyitója előtti sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa szerint vége annak a világnak, hogy egy rendbontó gyerek terrorizálhasson egy tanórát. Ha ezt mégis megteszi, akkor a pedagógusnak nemcsak kötelessége, de joga is van ez ellen fellépni: fegyelmezni, és ha kell, büntetni - szögezte le. A büntetés csak a "sor végén jöhet", de a gyermeket az óráról ki lehet kísértetni - mondta az államtitkár.

Közölte azt is, hogy három-négy év múlva az érettségi előfeltétele lesz majd valamilyen közösségi munka elvégzése. Ez azt fogja jelenteni, hogy minden érettségire készülő fiatalnak a középiskolás évei alatt összességében "ötven óra közösségi munkát kell végeznie", tenni valamit másokért, ellenszolgáltatás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!