Hírek

2011.04.18. 13:42

A mundér becsülete: összezárnak a szakszervezetek

Minden segítséget megadnak a szakszervezetek azoknak a tüntetőknek, akiket retorzió ér a hétvégi demonstráció miatt.

MTI

A rendvédelmi szakszervezetek megvédik a jogaikért tüntetőket, és minden segítséget megadnak azoknak, akiket "retorzió" ér a demonstrációkon való részvétel miatt - mondta a hétvégi rendvédelmi tüntetések főszervezője. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke egyelőre nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy a fővárosban szombaton történtek miatt hány kollégája ellen indulnak eljárások és azok milyen jellegűek. Sajtóhírek szerint a rendvédelmi dolgozók demonstrációján sok tűzoltó egyenruhában, illetve bevetési ruhában vett részt, az Andrássy úton füstbombákat, hanggránátokat, petárdákat dobáltak, tűzcsapokat nyitottak ki, és történtek hasonló események a Parlament közelében is.

A rendőrség a honlapján szombat este azt közölte, hogy történtek jogsértések, melyek elemzése és az elkövetők elleni feljelentések elkészítése még folyamatban van. A rendezvényt a rendőrség dokumentálta, így ha valaki az eseményen tanúsított magatartásával jogsértést követett el, azzal szemben a megfelelő eljárást kezdeményezni fogják. Hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI kérdésére annyit közölt, hogy a jogsértések vizsgálata még folyamatban van.

Kónya Péter az egyenruhában demonstrálókkal kapcsolatban elmondta: egy belügyminiszteri állásfoglalás alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) utasításban tiltotta meg, hogy egyenruhát viseljenek a tüntetésen. Ez alapján nem zárható ki, hogy fegyelmi eljárások indulnak. Ennek alapja lehet az a tavalyi országgyűlési választások előtt nem sokkal, Lázár János fideszes - akkor még ellenzéki - képviselő javaslatára a kormánypárti képviselők támogató szavazataival elfogadott szabályozás, mely parancsnoki döntéstől tette függővé, hogy viselhetnek-e a rendvédelmi szféra dolgozói egyenruhát a tüntetéseken.

A tűzcsapok megnyitásával, füstbombákkal, hanggránátokkal kapcsolatban Kónya Péter korábbi nyilatkozatait megismételve azt mondta: ha a tűzoltó füstöt lát, oltani kezd, a tűzcsapok rendszeres ellenőrzése egyébként is állampolgári érdek, az pedig csak véletlen egybeesés lehet, ha ez éppen a demonstráció idejére esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!