Hírek

2011.03.23. 10:03

Tárgyalják az UD Zrt.-ügyet

Dávid Ibolya és Herényi Károly UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt MDF-es politikusok nem jelentek meg a büntetőper első, szerdai tárgyalásán.

(MTI)

Dávid Ibolya és Herényi Károly UD Zrt.-vel összefüggésben megvádolt MDF-es politikusok nem jelentek meg a büntetőper első, szerdai tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, így az a távollétükben kezdődött el. A két másik, megvádolt szocialista politikus, Szilvásy György volt titokminiszter és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori alelnöke eljött a tárgyalásra. Az ügyészség szerint 2008-ban a két akkori kormánypárti politikus a parlament nemzetbiztonsági bizottságában telefonbeszélgetések leiratát osztotta ki azért, hogy lejárasson, kompromittáljon két akkori ellenzéki politikust.

A két MDF-es politikus pedig ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008 őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.
 
A Központi Nyomozó Főügyészség személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat tavaly decemberben a négy politikus ellen, illetve Dávid Ibolyát kényszerítéssel is megvádolta.


 
A szerdai tárgyaláson a bíró ismertette Herényi Károly és Dávid Ibolya beadványát, amelynek lényege: a büntetőeljárási törvény március elején megváltozott szabályai lehetővé teszik, hogy távollétükben is folytatódjék a büntetőper. Korábban részletes nyomozati vallomásokat tettek, ezeket fenntartják: bűncselekményt nem követtek el, és ha a bíró szükségesnek tartja jelenlétüket a tárgyaláson, akkor megjelennek.
 
Dávid Ibolya beadványában jelezte, hogy nem a bíróság iránti tiszteletlenség vezeti, hanem az, hogy tiltakozzék az ügyészség vádemelésének módja ellen.
 
Jelenleg a terjedelmes vádirat ismertetése zajlik, ezután a szerdai tárgyaláson feltehetően az első- és másodrendű vádlottat hallgatják meg.

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!