Hírek

2011.03.31. 12:27

CIA-akciók és NATO hadműveletek Líbiában

Obama titkos akciókat engedélyezett a líbiai felkelők támogatására, ezzel egy időben NATO átvette a hadműveletek irányítását Líbiában.

MTI

Barack Obama amerikai aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek. Az utasítás az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést. A titkosszolgálati műveletekről jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy "nem zárja ki" a líbiai felkelők felfegyverzését.2009-ben Obama hasonló formában bízta meg a CIA-t, hogy folytasson terrorelhárító műveleteket Jemenben. A Fehér Ház akkor sem erősítette meg az elnöki jóváhagyást. A The New York Times értesülése szerint egyébként a Líbiában bevetett titkos ügynökök feladata egyebek között a légi csapások célpontjainak kijelölése volt. A lap tudni véli, hogy az országban több tucatnyi brit kommandós, valamint az MI6 hírszerző szolgálat több ügynöke is jelen van.

Hivatalosan is átvette a NATO az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását csütörtök reggel - közölte az észak-atlanti szervezet diplomatája. Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.
A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!