Hírek

2011.03.17. 15:13

Cenzúrázta Petőfit a kormány

A Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepségen - ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt - az elszavalt versek közül Petőfi egyik költeményét erősen megcsonkított változatban hallhatta a közönség. Kimaradt a szabad sajtóról és a tehetetlen országgyűlésről szóló rész is.

FN.hu

Új értelmezésben hangzott el Petőfi Sándor egyik forradalmi hevületű költeménye március 15-én. A pesti események kezdetének másnapján, 1848. március 16-án írt versből kimaradt öt teljes versszak, éppen attól a ponttól, ahol a költő a szabad sajtóval kezd foglalkozni. A videón a 12. percnél kezdődik a vers és az első négy versszak után következik a méretes ugrás - írja az FN.hu.

Az előadó hölgy sem a vers címét, sem a költő nevét nem mondja be, azt pedig egyáltalán nem jelzi, hogy a versből csak egy bizonyos részletet fog elszavalni. Amikor a "Szabad sajtó!... már ezentul" kezdetű sor jönne, a szavaló nagy levegőt vesz, és átugrik öt versszakot, többek közt azt is, amely az országgyűlés sikertelenségéről szól.

Videó és a teljes vers itt

FN.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!