Hírek

2011.03.24. 15:07

Börtönbe küldték Geréb Ágnest

A Fővárosi Bíróság két év letöltendő börtönre ítélte Geréb Ágnes szülészt, bábát. A börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat.

(MTI)

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB). Geréb Ágnes elsőrendű vádlottat az FB által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték két év fogházra. A döntés értelmében Geréb Ágnes a fogházbüntetése felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság a másodrendű vádlottat, K. Ágnest maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Bíróság G. Ágnest, K. Ágnest, valamint F. Júlia harmadrendű, N. Mónika negyedrendű és S. Mónika ötödrendű vádlottakat felmentette "a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól". A felmentő rendelkezés részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában történt - áll a közleményben.

Az ítélet nem jelenti az otthonszülés tiltását

Az első fokú ítélet kihirdetése során elhangzott: az otthonszülés szabályainak hiánya nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Így a bíróság ítéletében nem foglalt állást az otthonszüléssel kapcsolatos orvoskörökben folytatott szakmai vitában.

A Fővárosi Bíróság kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más, konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést - írták.

Gerébet 2007-ben már eltiltották

Geréb Ágnest 2007 októberében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt jogerősen három évre már egyszer eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Az ítélet szerint 2000-ben szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek, de nem tartotta be a szakmai protokollt, az újszülött ezért oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

A mostani per négy esetről szól

A második per - amelyben csütörtökön született meg az elsőfokú ítélet - 2010 júniusában kezdődött. Az ügyészség négy - 2003-ban, 2006-ban valamint 2007-ben történt - otthonszüléssel kapcsolatban emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt Geréb Ágnes és négy társa ellen. Az ügyész súlyosító körülményként értékelte, hogy Geréb Ágnes az egyik tettét a büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Egy 2003-ban történt ikerszülésnél a második gyermek nem lélegzett, amikor világra jött. Próbálták a helyszínen újraéleszteni, de nem sikerült. Ezt követően újszülöttmentő szállította kórházba. A gyermek súlyos agykárosodást szenvedett és fél éven belül a kórházban meghalt.

2007 szeptemberében egy Geréb Ágnes által a Napvilág Születésházban vezetett szüléshez mentőt kellett hívni, mert beszorult a magzat válla. A nőt kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést, de a magzatot nem tudták újraéleszteni. Ugyanebben a hónapban Geréb szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de ebben nem gyanúsították meg.

Szintén 2007-ben egy otthonszülésnél, ahol Geréb Ágnes bábaként volt jelen, az anya a szakmai protokoll által megengedett vérveszteség kétszeresét szenvedte el.

A bírósági ügyben szerepel egy negyedik otthonszülés is, azon Geréb Ágnes nem volt ott, abban egyik vádlott-társa érintett.

Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A vádlottak kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz arra hivatkozva, hogy az otthonszülés szabályai kialakulóban vannak.

Mindezektől függetlenül, egy újabb eset kapcsán Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította. Az egyik esetben az általa vezetett születésházban egy szülésnél komplikációk léptek fel és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük.

Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A szülésznő szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek. Geréb Ágnest egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő is meglátogatta a Gyorskocsi utcai központi fogdában.

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!