Hírek

2010.12.31. 05:06

Teljesítménybért a T. Házba!?

Súlyosan tévednek, aki azt gondolják, hogy a politika minden országban olyan tevékenység, ahol a teljesítmény és a javadalmazás között az ég világon semmiféle összefüggés sincs. A szlovák parlamenti képviselők számára például már bevezették a „teljesítménybérezést”, hiszen a fizetésüket a költségvetési hiány alakulásától tették függővé.

Stanga István

Bár a magyar politikai elit érthető, ám nem igazán méltányolható okokból  nem verte nagydobra azt a minapi döntést, amellyel a pozsonyi parlament – elfogadva a koalíciós javaslatot – 10 százalékkal csökkentette a szlovák képviselők havi javadalmazását, a nem épp szokványos sztorinak számos olyan eleme (tanulsága) van, amelyen a magyar honatyáknak is érdemes lenne elgondolkodniuk. És itt nem elsősorban arra célzok, hogy az említett intézkedés révén – amit egyébként az államkassza kímélésével indokoltak – az idén átlagosan havi 3500 eurót kereső szlovák parlamenti képviselők fizetése a jövőben „mindössze” az országos átlagbér háromszorosa lehet, sőt, még nem is csak arra, hogy az érintettek a mandátumuk lejárta után az eddig megszokott öt havi végkielégítés helyett csupán két vagy három havi juttatásra lesznek jogosultak (a magasabb összeg azoknak jár, akik öt évnél hosszabb időt töltöttek el a képviselőházban), mint inkább arra a  kuriózumnak számító megoldásra, ami afféle „teljesítménybérezést” vezet be a törvényhozás munkájában. A most elfogadott javaslatban ugyanis az a kitétel szerepel, hogy a honatyák mindenkori bére függ majd az ország előző évi költségvetési hiányától: amennyiben ez utóbbi meghaladja a hét százalékot, úgy a képviselők a havi fizetésüknek csupán a 85 százalékára tarthatnak igényt. Ha a hiány öt-hét százalék között alakul, tíz százalékkal kevesebb kerül a zsebekbe, három-öt százalékos deficit esetében pedig öt százalékos csökkentésre kell számítani. És bár magam az új szabályozást pontosan ugyanúgy látom, mint Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke – aki azt mondta, hogy „a képviselők bérének összekötése a költségvetési hiánnyal rendkívül motiváló és értelmes döntés” –, meggyőződésem, hogy nálunk egy ilyen lépésre esély sincsen.

Nincsen, mivel akik végigkövették azt a hosszú és kínkeserves huzavonát, amelyet a T. Ház tagjai a számla nélkül felvett költségtérítésük megóvása érdekében folytattak (holott a dolog nyilvánvalóan erkölcstelen volt, még ha törvénybe nem is ütközött), tisztában vannak azzal, hogy előbb lesz az Orbán család Gyurcsányéknál állandó vacsoravendég, mint hogy a nagyra becsült parlamenti elit tagjai akár csak egy forinttal is megrövidítsék saját magukat. Holott hát, a szlovák példa nagyon is követendő lehet. Hiszen ha jobban belegondolunk, a politikán kívül alig van az életnek olyan területe, ahol a teljesítmény, illetve a javadalmazás között az ég világon semmiféle összefüggés sincs. Márpedig kis hazánkban hajszál pontosan ez a helyzet. És ha mindehhez még azt is hozzávesszük, hogy a mi derék képviselőink bizony korántsem a hazai átlagbér háromszorosát vágják zsebre egy-egy hónapban.., nos, akkor rendkívül könnyen belátható, miért szorgalmazom jómagam is a Pozsonyban bevezetett „teljesítménybérezést”. Hogy aztán  „mérceként” nekünk is a költségvetést kellene-e használnunk, mint teszik azt északi szomszédunknál, vagy valami egész mást, azon természetesen el lehet meditálgatni (hiszen az ellenzék valószínűleg azzal érvelne, hogy a hiány alakulását elsősorban a kormánypártokon kell számon kérni), ám magával az alapelvvel – hogy tudniillik az adófizetők pénzéért valamilyen komolyabb eredményt is fel kellene tudni mutatni – aligha lehet vitatkozni. Megjegyzem, a magyar politikai elitnek még így is őrült nagy mázlija van, hogy korábban senki fel nem vetette a teljesítménnyel arányos bérezést.  Mert gondoljunk csak bele, mennyi pénz járt volna az elmúlt húsz év után.

B.Ú.É.K!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

hadd kívánjak mindnyájuknak sikerekben gazdag, boldog és békés új esztendőt.

 

hadd kívánjak mindnyájuknak sikerekben gazdag, boldog és békés új esztendőt.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!