Hírek

2010.12.06. 15:43

Orbán Viktor a pápánál járt

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa.

MTI

 Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadta az Orbán vezette magyar delegációt. A miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője alkotta delegáció 11 óra előtt érkezett meg a Vatikánba.

Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt, a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa fogadta és a második emeletre kísérte. Innen a Raffaello festette lodzsákon a vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig.

Itt köszöntötte és fogott kezet XVI. Benedek pápa Orbán Viktorral, akit személyesen kísért könyvtárszobája íróasztaláig. A első szavakat a pápai íróasztalnál váltották: XVI. Benedek Magyarországról kérdezte a kormányfőt. A magánkihallgatást a delegáció tagjainak bemutatása követte. A miniszterelnök bemutatta az egyházfőnek a Vatikánba őt elkísérő családját is: feleségét Lévai Anikót és gyermekeiket. A miniszterelnök három magyar érmét ad át ajándékba a pápának, a katolikus egyházfő pedig az ő arcképét ábrázoló aranyérmet ajándékozott a magyar kormányfőnek.
 
A pápai könyvtárszobából Orbán Viktor a szentszéki államtitkárságra ment, és a Tarcisio Bertonéval folytatott megbeszélésen a hivatalos delegáció többi tagja is részt vett. Ez volt az első alkalom, hogy a Vatikánban tanácskozó magyar kormánydelegációnak két teológus tagja van és teológus végzettségű a szintén megjelent Győriványi Gábor szentszéki nagykövet.
 
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár áttekintette a vatikáni-magyar szerződés pontjait, és megállapodtak egy időtálló, távlatos szerződés előkészítéséről. A bíboros és a magyar miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a magyar-vatikáni vegyesbizottság eddigi munkájáról. Orbán Viktor elmondta: kormánya kiemelkedő értéknek tekinti a hit- és vallásbéli meggyőződés szabad kifejezését, valamint az e meggyőződésen alapuló oktatási és nevelési munkát - állt a miniszterelnökség közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!