Hírek

2010.12.06. 09:49

Orbán meglepő húzása lavinát indíthat el az EU-ban

Az EurActiv tudósítása szerint a magyar és a bolgár kormány nyugdíjpénztárakat érintő, meglepő lépései újraindíthatják a nyugdíjvitát az EU-ban.

EurActiv - Világgazdaság Online

Az EurActiv úgy látja, hogy Szófiának és Budapestnek sikerült elérnie, amire a Robert Fico vezette szlovák kormány nem volt képes, nevezetesen a magánnyugdíjpénztári rendszer tagjainak visszahúzását az állami szférában. Szlovákiában a terv kudarcot vallott, mert az ország lakossága a kabinettől érkező ajánlatok ellenére is többségében megmaradt a privát rendszerben.

Bulgária és Magyarország most meglepte az Európai Uniót. Bulgáriában a kormány olyan követelményeket szabott a magánpénztáraknak, amelyeket azok nem voltak képesek teljesíteni, így gyakorlatilag ők kérték az államosítást. Magyarországon a kormány látszólag választási lehetőséget kínál a két pillér között, de azzal a feltétellel, hogy a magánpénztárakhoz ragaszkodók elveszítik az állami nyugdíjrészüket, hiába fizették be a járulékokat.

Azt EurActiv emlékeztet arra, hogy 2004-ben és 2007-ben átmeneti kompromisszumot kötött az EU, amely szerint eltekintenek az állami nyugdíjrendszer okozta költségvetési hiánytól az olyan tagállamok esetében, amelyek már tettek lépéseket a rendszer átalakítása irányába. Időközben azonban lejárt az ötéves átmeneti megállapodás, méghozzá a legrosszabb időszakban, amikor a hatalmas államadósságok miatti feszült helyzetben egyetlen tagország sem mert a nyugdíjköltségek elszabadulásával foglalkozni.

A lap szerint a mostani lépés hatására újrakezdődik a vita a nyugdíjrendszerről, méghozzá, szokatlan módon nem az Európai Bizottság erre a célra létrehozott honlapján, hanem az érintett felek és Ollie Rehn monetáris ügyekért felelő EU biztos között. Állítólag Rehn és a magyar kormány között már lezajlott egy "nem éppen kellemes hangvételű" eszmecsere.

(Rehn és a magyar gazdasági miniszter, Matolcsy György között a magyar adósságpálya és a hiánycélok teljesülése ügyében is zajott kemény hangú szóváltás. Pontosabban Matolcsy György minősítette "hiteltelennek és professzionálisan megalapozatlannak" az Európai Bizottság hivatalos előrejelzéseit).

Az EU már jelezte, hogy kifogásai vannak a magyar nyugdíjtervekkel kapcsolatban, egyrészt azért, mert a kabinet által kínált választási lehetőség valódisága megkérdőjelezhető. Másrészt azért, mert a magánpillér felszámolása Brüsszel szerint megkérdőjelezi a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A Népszabadság a hétvégén arról számolt be, hogy információi szerint az EU magára hagyta Rehnt ebben a kérdésben, és a Fidesz-kormánynak a költségvetési hiánycélok betartásáért cserébe megengedik a nyugdíjpénzek államosítását. A nyugdíjkérdés mindenesetre a legközelebbi EU csúcstalálkozón is szóba kerül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!