Hírek

2010.12.03. 11:57

Nagybankok: Inkább a mások pénzét kockáztatnák

A JP Morgan, a Deutsche Bank és a Citigroup bankárokat fogad fel azért, hogy privátbanki szolgáltatást nyújtsanak milliomos ügyfeleiknek, miközben a befektetési banki tevékenység a szigorúbb tőke követelmények miatt egyre kevésbé jövedelmező.

Bloomberg - Világgazdaság Online

A JP Morgan, a piaci értéket tekintve a legnagyobb amerikai bank, a vagyongazdálkodással foglalkozó európai, köze lkeleti- és afrikai üzletágainak létszámát 20 százalékkal emeli 2013-ig. A frankfurti székhelyű Deutsche Bank pedig az ázsiai üzleti tevékenységének felfejlesztését végzi, miután kilenc hónappal ezelőtt felvásárolta a Sal. Oppenheim csoportot, amely Németország legnagyobb független magánbankja - közölte Klaus Winkler szóvivő. A 46 milliárd dolláros adófizetői pénzből megmentett Citigroup pedig azt tervezi, hogy megduplázza az Észak-amerikai vagyonkezelési részlegének létszámát.

A Bloomberg megjegyzi: mint ismeretes, a G20-ak vezetői Szöulban tartott novemberi csúcsértekezletükön jóváhagyták azt a tervet, amely szerint több mint kétszeresére kell növelni a bankok tőketartalékát, miután az ágazat több mint 1,3 trillió dollárt vesztett 2007-2009 között.

A változtatás új ösztönzést ad a bankoknak arra, hogy a kevésbé kockázatos és kevésbé tőkeigényes tevékenységekre koncentráljanak, mint például a vagyonos ügyfelek részére nyújtott eszközkezelés - közölte Cedric Tille, a genfi Graduate Institute professzora.  A szakértő szerint természetes, hogy a cégek inkább a külön díjazás ellenében folytatott tanácsadási szolgáltatások felé fordulnak, hiszen ha itt hibát követnek el, csak az egyéni ügyfeleknek okoznak gondot, ez azonban nem érinti a tőkemegfelelést.

A privátbanki tevékenység folyamatos bevételt hoz és kevésbé kockázatos. A Basis Point Group LLC partnere, Bob Fawl úgy fogalmazott: a bankok ebben az esetben "mások pénzével" játszanak és bár a vagyonos ügyfeleknek nyújtott kölcsönökhöz tőke kell, a cégek itt csak közvetítőként működnek és a kockázatot maga az ügyfél viseli.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a most visszaszorulóban lévő befektetési banki üzlet rendkívül jövedelmező lehet, ha a piacok stabilak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!