Hírek

2010.12.06. 14:23

Figyelem, jó felkészülni az adóellenőrzésre - Tanácsok

Ha elkerülhetetlen a vizsgálat, érdemes elébe menni, felkeresni a NAV-ot

Világgazdaság

Jövőre változik az adóhatósági ellenőrzések gyakorlata, így a cégek jól teszik, ha előre felkészülnek a revizorokkal való találkozásra – hívja fel a figyelmet a Mazars. A cég tanácsadói adó-ellenőrzési tapasztalataikat, a lehetséges kockázatokat szedték egy csokorba, valamint jól kamatoztatható tippeket.

A hamarosan beköszöntő új év több tekintetben is fordulót jelent az adójogszabályok terén. Az adóellenőrzések típusai (vagyis a bevallások utólagos vizsgálata, az állami garancia beváltásához kapcsolódó, az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló, az adatok gyűjtését célzó, az illetékkötelezettségek teljesítésére vonatkozó, valamint az ellenőrzéssel lezárt időszak ismételt vizsgálata) változatlanok maradnak, az ellenőrzési irányelvek jelentős mértékben módosulnak. A változásokat 2011. február 29-ig teszi közzé az akkor már Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevet viselő adóhatóság vezetője, de addig sem árt tisztázni a legfontosabb, a vizsgálatokhoz kapcsolódó kérdéseket.

Az ellenőrzés az erről szóló előzetes értesítés kézbesítésével kezdődik. Amennyiben az adóhatóság ezt mellőzi, akkor a megbízólevél vagy az általános megbízólevél bemutatásával veszi kezdetét. A vizsgálódás határidejének kezdő időpontja a megbízólevél átadásának napja (kivéve a próbavásárlást, amikor ezt az okiratot utólag adják át). Az ellenőrzés az adóhatóság által készített jegyzőkönyv átadásával fejeződik be, ha azt kézbesíteni kell, úgy a postára adás napjával. Fontos változás 2011-től, szemben az eddigi gyakorlattal, hogy amennyiben egy-egy vállalkozás már értesült az adóellenőrzés tényéről, attól az időponttól nem élhet az önellenőrzés lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!