Hírek

2010.12.29. 05:00

Eltérő gazdasági receptek

Komoly kihívások előtt áll a világgazdaság – ez az, amelyben minden közgazdász egyetért, aki a Project Syndicate jóvoltából kifejtette véleményét lapunk Kitekintő című, év végi mellékletében. A megoldásokban ugyanakkor már akadnak nézeteltérések.

VG

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint a legutóbbi válság tanulsága az volt, hogy milyen gyengén értjük a pénzügyi rendszer és a gazdaság egésze közötti kapcsolatot, illetve az országok közötti viszonyrendszert, ezért minden szinten erősíteni kell az együttműködést. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász ugyanakkor úgy véli, az uralkodóvá tett szabadpiaci ideológia megköti a politikusok kezét a válságra adandó válasz megtervezésénél, ezért szemléletváltás kell.

Soros György üzletember szerint az euróövezet szétesésének elkerülésére strukturális változásokra van szükség, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter viszont a tékozló tagországok megfegyelmezésében látja a kiutat. Úgy véli, további eladósodással nem lehet elindítani a növekedést, ezzel szemben Nouriel Roubini amerikai közgazdász idő előttinek tartja a fiskális konszolidációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!