Hírek

2010.12.13. 08:14

Eljött az igazság pillanata nyugdíj-ügyben

Hétfőn szavaz az országgyűlés a magánnyugdíj-pénztártagokat érintő változásokról. Vasárnap a jogszabály ellen tüntettek Budapesten.

MR1 - Kossuth Rádió

Ha valaki magán-nyugdíjpénztár tag akar maradni, januárban írásban kell nyilatkoznia. Ellenkező esetben automatikusan átkerül az állami nyugdíjrendszerbe, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapba - ezt tartalmazza a javaslat. Aki mégis a magán-nyugdíjpénztárat választja, 2011. decembere után nem szerez az állami társadalombiztosításban további szolgálati időt: vagyis a jövőbeni keresetét nem veszik figyelembe az állami nyugdíj megállapításánál. Ugyanakkor levonják tőle azt a 24 százalékos járulékot, amelyet most a munkaadó fizet. Ezt mégsem adónak, hanem nyugdíj-hozzájárulásnak nevezik a jövőben. A magán-nyugdíjpénztárban maradók a tíz százalékos befizetés és hozamai után kapnak majd nyugdíjat - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádióban.

Ha valakinek nyeresége volt a magán-nyugdíjpénztárban és átlép az állami rendszerbe, adómentesen felveheti majd az összeget. Erről még csak politikai nyilatkozat-tervezet van, amelyet a kormányfő és két másik fideszes képviselőtársa adott be. A Fidesz kérte, hogy ezt hétfőn tárgyalják és szavazzák is meg, ám ehhez el kellene térni a házszabálytól. Ha az utóbbit nem támogatja az ellenzék, csak az általános vita kezdődhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!