Hírek

2010.11.29. 05:49

Poltot hoz a T. Ház Mikulása?

Bár a rossz nyelvek annak idején Polt Pétert a Fidesz iránti elfogultsággal vádolták, magam nem zárom ki, hogy a volt (és leendő) legfőbb ügyész egyszerűen csak meglátta a jövőt, és már akkor annak a nemzeti együttműködésnek a szellemében igyekezett „elsikálni” a Fidesz dolgait, amit Orbánék majd csak hosszú évek múltán, 2010-ben „találnak fel”.

Stanga István

Miután Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt teljesen világossá tette, hogy az elkövetkező években kipróbált és hűséges „katonáját”, Polt Pétert látná a lefőbb ügyész december közepén megüresedő székében (mint az tudott, a pozíciót most birtokló Kovács Tamás rövidesen 70 éves lesz), számomra enyhén szólva is nevetségesnek tűnt az a butácska, dilettáns színielőadás, amit Schmitt „Úgy Csinálok, Mintha Államfő Lennék” Pál adott elő nekünk a lehetséges „fővádló-jelöltekkel” való intenzív elbezélgetések folyamán, és amelynek a végén – mindnyájunk megdöbbenésére – Polt Pétert javasolta megválasztani az igazságszolgáltatás egyik legfőbb „őrhelyére”. Azt a Polt Pétert, aki a ''90-es évek közepén még a politikában látta az érvényesülés útját (egy ideig a Fidesz tagja, majd országgyűlési képviselő-jelöltje volt), hogy aztán az első Orbán-kormány idején, még közelebbről 2000 és 2006 között betöltse a most újra megcélzott legfőbb ügyészi posztot. És bár az szocialisták 2002-es hatalomátvételét követően akadtak nehéz pillanatai –csak a jó isten mondhatná meg, hányszor szavazták le az interpellációkra adott válaszait –, különösebb nehézségek és izgalmak nélkül töltötte ki az akkor rendelkezésére álló hat évet, s tett Orbánéknak fölbecsülhetetlen és megfizethetetlen szolgálatokat. És bár Polt legendás aktivitására – elnézve a Fidesz „forradalmi” menetelését – az előttünk álló időszakban talán még nagyobb szükség lehet, a helyzete a korábbinál lényegesen könyebb lesz; és nem csupán azért, mert a december 6-i parlamenti szavazással őt is 9 (!) évre „betonozza be” a kétharmados hatalom (gondolom, „a zemberek” akarták ezt is), hanem mert a kormányzópárt még az olyan jelentéktelen kellemetlenkedési lehetőségeket is gondosan eltakarította az útjából, mint amilyet például az interpellálhatóság jelent.

Na, egyszóval úgy tűnik, a T. Ház Mikulása Polt Pétert hozza majd nekünk, ami nem valami frenetikus ajándék (szegény ország Polttal főz), ám így is vannak, akik örülnek neki. A kereszténydemokraták például az elsők közt üdvözölték az „emberek emberének” döntését, mondván, Polt Péter kiváló jogász, aki „a pártatlanságát és a függetlenségét már bizonyította”, amely kijelentés kétségkívül nagyszerűen hangzik, ám a 2002-2006-ban lezajlott események fényében..., hát, hogy is mondjam..., legalábbis furcsa. Vagy csak arról lenne szó, hogy Semjén Zsoltéknak nem elég jó a memóriájuk, és így nem emlékeznek vissza azokra az érdekes történetekre, amelyek a Polt-érához kötődtek? Így – többek között – a Kaya Ibrahim- és Josip Tot-féle „cégeltüntetési” históriára, az úgyszintén a jelenlegi kormányzópárttal kapcsolatba hozható Ezüsthajó Kft. és Happy End Kft. finoman fogalmazva is gyanús eseteire, esetleg a pénznyelő-, pontosabban pénznyerőgépként üzemeltetett Országimázs Központ sztorijára, amely ügyletek tisztességes kivizsgálását a Polt által irányított vádhatóság kivétel nélkül meghiúsította. Azt sem zárom ki persze, hogy Polték egyáltalán nem voltak elfogultak a Fidesz iránt, csak már az évtized legelején meglátták a jövőt, és annak a nemzeti együttműködésnek a szellemében igyekeztek „elsikálni” a Fidesz  dolgait (az „elsikálni” kifejezésért köszönet Hunvald Györgynek), amelyet a Fidesz majd csak hosszú-hosszú esztendők múltán, 2010-ben „talál fel”. Ám bárhogyan is van, Polt újbóli megválasztásának egy előnyét magam is látom, jelesül, hogy vele legalább nem zsákmamacskát veszünk. Tudjuk, mit várhatunk tőle, és nem hiszem, hogy csalódnunk kell majd.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!