Hírek

2010.11.18. 08:02

Jönnek a Jobbik utcai haknijai?

A Károlyi-szobornál tartott Jobbik-demonstráció leginkább egy haknira emlékeztetett, ahol a párt emblematikus figurái szinte az összes olyan témát felvonultatták (a mérsékelt zsidózástól kezdve a manapság oly divatos Horthy-kultuszon és a rovásírás helységnévtáblák ügyén át egészen a szoborbontásig), amelyet a szélsőjobboldal szimpatizánsai akár reggeltől estig elhallgatnának.

Stanga István

Noha az a megmozdulás, amelyet a Jobbik szervezett a budapesti Kossuth téren álló Károlyi-szobornál, tökéletesen rímelt a kormány politikájával és az utcai demonstrációkkal kapcsolatos minapi írásomra, a szélsőjobboldali párt akcióját jómagam a legenyhébben szólva is eklektikusnak gondolom. Igen eklektikusnak, mert bár Vonáék az eseményt Horthy Miklós fővárosi bevonulásának 91. évfordulója, no, meg Károlyi Mihály 1975-ben felállított szobrának az eltávolítása jegyében hirdették meg, a tüntetésen jóval több szó esett ilyen-olyan aktuálpolitikai kérdésekről, mint a Jobbik által afféle  példaképnek tekintett kormányzóról vagy Magyarország első köztársasági elnökéről. Mert bár a „vörös grófról” megtudhattuk, hogy személyesen ő a felelős Trianonért (az erről szóló táblát Novák Előd képviselő akasztotta a kipával ellátott szobor nyakába), az ellentengernagyról pedig, hogy neki is dukálna már egy szobor valahol a fővárosban, az igazi csemegét mégsem ezek az eszmefuttatások jelentették, mint inkább a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő esetleges bebörtönzéséről, a Magyar Nemzeti Gárda hányatott sorsáról, a Szent Korona-tanról, a Fidesz által arcátlan módon kisajátított alkotmányozásról, valamint a rovásírásos helységnévtáblák dolgáról szóló szövegek, különösen meg azok a gondolatkísérletek, amelyekkel a Jobbik emblematikus figurái örvendeztették meg az egybegyűlteket. Így például Vona Gábor, aki nem csupán azt mondta – utalva arra a törvényre, amely szerint idegen rendőrök is bevethetők lennének idehaza –, hogy „jelenleg nincsen demokrácia” (ami az Iráni Forradalmi Gárdával való fenyegetőzés fényében meglehetősen furcsa), de azt is, hogy „az utca a miénk volt és a miénk is marad” (ezt legutóbb Kádár János és Marosán György jelentette ki), aztán Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint szükséges lesz ellenállni a Fidesz alkotmányozásának, mert „nem fognak minket palesztinokká tenni a saját hazánkban” (copyright Morvai Krisztina), avagy Szegedi Csanád, aki úgy látja, „Izraelnek a magyar országgyűlésben több képviselője van, mint a Knesszetben.”

Nos, mint látják, az írásom elején egyáltalán nem véletlenül emlegettem a Jobbik megmozdulásával kapcsolatban az eklektikusságot, ugyanis a párt színe-java által bemutatott produkció engem leginkább egy vidéki haknira emlékeztetett, amely annak dacára nem szólt semmiről, hogy a mérsékelt zsidózástól kezdve a ma oly divatos Horthy-kultuszon és a rovásíráson át egészen a szoborbontásig jószerivel valamennyi olyan témát felvonultatta, amelyet a szélsőjobboldal szimpatizánsai reggeltől estig elhallgatnának. A tüntetés „esztrádműsor” jellege azonban – csakúgy mint az a tény, hogy a Jobbik a jelek szerint futószalagon szervezi majd az utcai happeningeket – nem önmagában érdekes, hanem amiatt, mert mindennél jobban mutatja, hogy Vonáék mennyire nem találják a helyüket a T. Házban. És nemcsak, sőt, nem elsősorban azért nem, mert a szélsőséges pártok úgy általában is idegenkednek a parlamenti politizálástól (ami nem véletlen, ugyanis egy normális beszédet elmondani valóban sokkal nehezebb, mint egy tömeget demagóg és populista szónoklatokkal meghülyíteni), hanem mert a Fidesz tényleg az összes levegőt elszívja a Jobbik elől, amelynek így maradnak a Károlyi-szobornál látott pótcselekvések. És bár e performance-ok – ahogy látjuk – némi médiafigyelem kiváltására jók, a párt törzsközönségének az ingerküszöbét aligha érik el, új szavazók megnyerésére pedig végképpen nem alkalmasak. Na, úgyhogy Vonáéknak rendesen fel van adva a lecke. És egyelőre halvány jele sincs annak, hogy képesek lennének megoldani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!