Hírek

2010.11.09. 13:04

Búcsúzhatunk a befizetéseinktől

A most 14 hónapra elvont magánbefizetéseket nem fogják visszaadni a maradóknak - vélekedett Simonovits András, az MTA nyugdíjszakértője. A költségvetés soha nem lesz olyan helyzetben, hogy ezt megtegye - tette hozzá. A Költségvetési Tanács szerint a 2011-es büdzsé teljesülése azon múlhat, hogy mennyi pénztártag lép át. Erre azonban csak spekulációk vannak.

Világgazdaság Online

Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia nyugdíjszakértője a Világgazdaság Online-nak elmondta: „nem fogják tudni visszaadni a 14 hónapra elvont magánbefizetéseket”. Hozzátette: a költségvetés helyzete ezt nem fogja megengedni.

Emlékeztetett: 1999 és 2003 között sem a tervezett ütemben haladtak a nyugdíjkasszáknak utalt járulékbefizetések. Az első Orbán-kormány 6 százalékon tartotta a magánkasszáknak átutalásra kerülő járulékot a tervezett 8 százalék helyett – tette hozzá Simonovits. Kiemelte: akkor sem kártalanította soha, senki a pénztártagokat.

„A kormány akciója felelőtlen és átgondolatlan” – minősítette az MTA munkatársa a nyugdíjrendszer körül kialakult zűrzavart. Nem tudja senki, hogy hányan fognak átlépni az állami pillérbe, csak spekulálni lehet, de esély van arra, hogy olyan kedvezőtlen szabályozási rendszert alakítanak ki a magánpillérben maradóknak, hogy „ne érje meg” a magán-nyugdíjrendszerben maradni.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási igazgatója szerint nem lesz nehéz ellehetetleníteni a pénztárakat. Már olyan egyszerű adminisztrációs trükkök is igen eredményesek lehetnek, amelyek a tagok tájékozatlanságára, illetve kényelmességére építenek - írja mai számunkban.

Ám "a hosszabb távra tekintők számára a kevesebb átlépés mindenképpen pozitív fejlemény lenne, hiszen az fordított arányban áll a jövő terhére történő eladósodásunkkal. A demográfiai bomba ugyanis eközben egyre csak ketyeg tovább" - teszi hozzá elemzése végén Rajné Adamecz Ildikó.

A Költségvetési Tanács hétfői elemzést azzal indította, hogy: ha kellő számú pénztártag lép át az állami pillérbe, akkor tartható a költségvetés belső egyenlege, ellenkező esetben nem. A kormány az átlépésből adódóan 530 milliárd forint bevétellel számol a büdzsében.

Simonovits András szerint a magyar mentalitásra vall, hogy ilyen hirtelen, átgondolatlan döntéseket hoznak, és „egy kurucos huszárvágással” átrendezik a rendszert.

A The Wall Street Journal hasonló következtetésre jut: a magyar kormány büntetheti azokak – például különadóval – akik a magánpénztárakban szeretnének maradni. E nélkül vélhetően nem teljesülhet a kormány terve a 90 százalékos átlépési arányról – írja a WSJ.

A magyarok nincsenek felháborodva a kormány „reformja” miatt: a neves amerikai szaklap szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberek nagy része még a szocialista rendszerben nőtt fel, ahol az állam mindent biztosított számukra. Akik ebben a korban nőttek fel azok szerint „az állam mindenben a legjobbat adhatja polgárainak” – érvel a WSJ.

A kormány azzal magyarázza tervezetét, hogy az emberek nem kényszeríthetőek arra, hogy tőzsdére vigyék megtakarításaikat. Mint megírtuk: a magánpénztári tagok maguk választhatják meg, hogy milyen kockázatot vállalnak gyarapodásukért. A nyugdíjpénztárak kiemelkedően teljesítettek az elmúlt és eddig az idei évben: minden pénztár portfóliójának árfolyama emelkedett.

Az állam tehát elkölti azokat a megtakarításokat, melyeket az átlépők halmoztak fel (530 milliárd forintot beépített a költségvetés bevételi oldalába 2011-re). Az Európai Unióval kemény csatát vívhat még a kormány: az EU azon az állásponton van, hogy a nyugdíjreformtól visszalépő országokban keményebb kritériumokat szabnak a hiánycél tekintetében. Vagyis éppen annyival szigorítanák meg a költségvetési deficitre vonatkozó kritériumot, amennyit a nyugdíjreformtól való visszalépésből „nyert” az ország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!