Hírek

2010.11.22. 05:14

Alföldi Róbert „bűnei”

Ha jóindulatú szeretnék lenni, azt mondom, a Jobbik amiatt a kampány miatt támadja Alföldi Róbertet, amit az a másság elfogadtatásáért és a kisebbségek kirekesztése ellen folytat, ám bizonnyal közelebb járunk az igazsághoz, ha Alföldi „bűnei” közé vélt vagy valós homoszexualitását, liberális meggyőződését, illetőleg édesapjának MSZP-tagságát soroljuk, hogy az apai nagyapa zsidó származását már ne is említsük.

Stanga István

Nem gondolom, hogy különösebben szükséges kellene belemenni annak a jókora botránynak a részleteibe, ami Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának legutóbbi döntését övezte, lévén kis hazánkban nem akadt egyetlen olyan olyan újság, rádió és televízió, amely ne számolt volna be a direktor azon szándékáról, hogy az intézmény épületét november 30-án bérbe adja a Román Kulturális Intézetnek, amely a teátrumban ünnepelte  volna Nagy-Románia megalakulásának – ezzel együtt Erdély Romániához  csatolásának – 92. évfordulóját. És bár a hazai felhördülés nyomán Alföldi a románoknak tett szóbeli ígéretét visszavonta, mindezzel már nem tudta elcsitítani a leváltását követelő hangokat. A Kereszténydemokrata Néppárt nevében megnyilatkozó Pálffy István például azt mondta, nem elég, hogy az igazgató visszakozott, ugyanis az a tény, hogy „nem rendeltetésszerű célokra adta át a magyar színjátszás templomát”, további vizsgálatokat is igényel, míg az Alföldit már korábban is nagyon keményen támadó Jobbik annak a véleményének adott hangot, hogy tudniillik kimeríti a hazaárulás fogalmát ha „egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, helyszínt biztosít (...) egy provokációnak”. És ha azt jelenleg nem is lehet megjósolni, lesz-e valamilyen következménye a román sajtó által a magyar szélsőségesek feszültséget gerjesztő akciójának tartott ügynek, annyi bizonyos, hogy a botrányt kirobbantó Magyar Hírlap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja, bár diplomáciai okokból egyelőre nincs szó Alföldi elmozdításáról, az illetékes minisztérium nem tett le véglegesen az igazgató 2013. június 30-ig szóló megbízásának idő előtti visszavonásáról.

No, már most, hogy Alföldi nem mérte fel kellőképpen, milyen érzelmeket is válthat ki egyesekből a döntése, nehezen vitatható (és ez még akkor is igaz, ha valóban úgy vélte, a gesztusával elősegítheti a két ország további közeledését), mindazonáltal egy ilyen semmilyen történet kapcsán rögtön hazaárulást kiáltani, hát, ez egyfelől kapitális baromság, másfelől viszont kiválóan mutatja, milyen hangulat is uralkodik ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren. Ami meg a „színjátszás temploma” és a „szimbolikus magyar közintézmény” kifejezéseket illeti..., nos, erről legyen elég annyi, hogy ma Magyarországon valamennyi színház úgymond nemzeti, annak a  szimbolikus szerepnek pedig, amelyről a Jobbik beszél, csupán akkor volt jelentősége, amikor a magyar nyelvű színjátszás megteremtésért kellett harcolni, főleg meg az 1848-49-es szabadságharc elbukása után, amikor a teátrum is segített tartani a nemzetben a lelket. Mindezeket azonban csak a tényszerűség kedvéért tartottam szükségesnek leszögezni, merthogy az Alföldi-sztori messze-messze nem ezekről a kérdésekről szól. Ahogy nem ezekről szólt akkortájt se, amikor Novák Előd a kulturális bizottság ülésén elég tapló módon „lerobertázta” Alföldit, akinek az eltávolításáért a Jobbik  minden követ megmozgat. Hogy miért? Nos, ha jóindulatú szeretnék lenni, azt mondanám, azért, mert a szélsőjobboldali csapat szerint az a művészi munka, amit Alföldi a másság elfogadtatásáért és a különféle kisebbségek kirekesztése ellen folytat, nem a Nemzetibe, hanem egy kisebb alternatív színházba való, ám valószínűleg közelebb járunk az igazsághoz, ha Alföldi „bűnei” közé vélt vagy valós homoszexualitását, liberális meggyőződését, illetőleg édesapjának MSZP-tagságát soroljuk, hogy az apai nagyapa zsidó származását már ne is említsük. Csakhát ezekről a dolgokról egy magára valamit is adó politikus – még ha radikális is – nem nagyon beszél. Inkább azt mondja, jé, az Alföldin már megint nincsen sapka.     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!