Hírek

2010.08.02. 12:09

Újra Magyarországot dicséri a WSJ

Az új magyar kormány „forradalmat” hirdetett, az ország újra autonóm és egyedül kíván megküzdeni a gazdasági válság kihívásaival – írja a The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal - Világgazdaság Online

Ha nincs új megállapodás az IMF és az EU képviseletével, akkor az úgynevezett készenléti hitel megállapodás, ami már csak védőhálóként funkcionált, hisz Magyarország képes volt arra, hogy költségvetését önállóan a tőkepiacokról finanszírozza, minden további nélkül lejár októberben. Erre alapozza a második Orbán-kormány azt a véleményét, miszerint nem szükséges az újabb megállapodás, ugyanakkor a The Wall Street Journal által közölt jegyzet szerint ez főként a befektetők megnyugtatására és a befektetői bizalom erősítésére szolgálna.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy jövőre kezdődik Magyarország törlesztési kötelezettsége újabb megállapodás hiányában. Ez olyan terhet róhat az ország költségvetésére melyet nem valószínű, hogy önállóan tudna finanszírozni.

A jegyzet írója a félelmekkel szemben kiemeli, hogy több jó jel is mutatkozik a magyar költségvetés finanszírozási oldalán, így említi a múlt hét csütörtökön tartott kincstárjegy aukciót ahol a tervezettnél több, 57,5 milliárd forint értékben sikerült értékesíteni. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy az áprilisi választásokon győztes, Orbán Viktor által vezetett új kormány hatalom átvétele óta 7,7 százalékkal csökkent a külföldi befektetők által birtokolt magyar kincstárjegyek mennyisége.

A görög válság óta a befektetői szektor szigorúan veszi a finanszírozási igénnyel rendelkező országok költségvetési politikáját. Magyarország az elmúlt években jól teljesített, meredeken csökkent a hiány mértéke, és valójában adóság törlesztés nélkül a költségvetés többletet produkálhatna, de a teljes adóság teher továbbra is túl magas.

Egy magas rangú kormányzati tisztségviselőre hivatkozva gazdasági szabadságharcot említ a jegyzet, melynek célja az ország pénzügyi függetlenségének visszanyerése. Az IMF és az EU is nem kívánatos takarékossági programokat kíván érvényesíteni Magyarországon is ahogy tette azt például Görögországban. Mark Weisbrot, közgazdász, aki kritikusa az IMF-nek úgy nyilatkozott, hogy a többi laza költségvetési politikát folytató országgal szemben fontos, hogy példát statuáljanak, ugyanakkor rugalmasabb és ésszerűbb fiskális politikát javasol az IMF számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!