Hírek

2010.08.06. 16:30

Ellensúly helyett egyensúly - Beiktatták Schmitt Pált

Az alkotmányozó munka aktív részese kíván lenni a ma hivatalába beiktatott új államfő, Schmitt Pál.

Éber Sándor - Világgazdaság Online

„Köztársasági elnökként a jelenlegi és a majd megszülető alkotmány alapján kell az egyensúly szerepét betöltenem a parlamenti pártok, a  magyar társadalom, a nemzet különböző csoportjai között – hangoztatta pénteken beiktatási ünnepségén Schmitt Pál. – Egyensúly és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni” – jelentette ki az új államfő. Minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző törvényei és alaptörvénye legyen az országnak. Közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának. Javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát, mely a magyarság európaiságának és európai értéktartalmának jelképe. A július 29-én megválasztott államfő szerint az elnöki feladathoz az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Schmitt köszönetet mondott elődeinek, Göncz Árpádnak, Mádl Ferencnek és Sólyom Lászlónak, akik az elnöki szerepből méltóságot formáltak. „A korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek” – mondta az új köztársasági elnök. Bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget.

Schmitt nem hirdet programot, hanem segítő kezet kíván nyújtani minden magyarnak. Minden igyekezetével azon lesz, hogy megóvja és gazdagítsa magyar anyanyelvet. Olimpiai bajnokként megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Az új államfő elnöki vállalásai között lesz az is, hogy az életen át tartó tanulás ügyét, a tudásalapú, versenyképes magyar nemzetet szolgálja, segítse az oktatást, a tudományos életet, kiálljon a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett. Gyakran látogat majd egyetemeket, vidéki iskolákat, kapcsolatot kíván teremteni az elnöki hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia és a különböző szellemi műhelyek között.
„Elnöki küldetésem bárhová szólít is a világban, mindenhol szeretnék az ott élő magyarokkal találkozni” – jelentette ki Schmitt. Biztatni fogja őket, hogy a lelki kötödésen túl éljenek a kettős állampolgárság várva-várt lehetőségével.

Orbán Viktor pohárköszöntőjében a legsikeresebb magyar politikusnak nevezte az új államfőt. A kormányfő szerint az Országgyűlés jó döntést hozott, hiszen az új elnököt hazaszeretet, mások tisztelete, egyenes beszéd, józan ész és csapatszellem jellemzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!