Hírek

2010.07.12. 12:25

Visszacsapott a Fidesz nyila: ellehetetlenítenék a polgármester újraindulásást

Hétfőn reggel hirtelen szünetet rendeltek el a parlament honvédelmi bizottságában a tervezett alkotmánymódosítás tárgyalásában, mivel a bizottság fideszes tagja, Borkai Zsolt kérdésére kiderült, hogy az alaptörvény új rendelkezése már az ősztől megtiltaná a volt katonáknak és rendőröknek, hogy kilépésük után öt évig jelöltessék magukat polgármesternek – tudta meg az Index.

Index

Az Index információi szerint hétfőn reggel hirtelen szünetet rendeltek el a parlament honvédelmi bizottságában a tervezett alkotmánymódosítás tárgyalásában. A bizottság fideszes tagja, Borkai Zsolt kérdésére ugyanis kiderült, hogy az alaptörvény új rendelkezése már az ősztől megtiltaná a volt katonáknak és rendőröknek, hogy kilépésük után öt évig jelöltessék magukat polgármesternek. A győri polgármester 2006-ban szerelt le.

Lázár János és Kocsis Máté múlt héten nyújtotta be az új szöveget, amely azt mondaná ki, hogy a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő öt évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

Az alkotmány eddig csak azt tiltotta, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai munkájukkal párhuzamosan politikai szervezetek tagjai, aktivistái vagy jelöltjei legyenek.

Az előterjesztők az ötéves tilalmi idő bevezetését többek között azzal indokolták, hogy az érintett szolgálatok tagjai szolgálati jogviszonyuk megszűnése után még nem szakadnak korábbi munkatársaiktól, munkahelyi barátaiktól, így megszűnő jogviszonyukat követően az általuk - akárcsak jelöltként - képviselt politikai nézetek befolyással lehetnek korábbi, jelenleg még aktív állományú munkatársaikra, ezért így jobban biztosítható az államhatalmi ágak elválasztása, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!