Hírek

2010.07.21. 14:04

Újabb szlovák-magyar feszültség: Milyen házigazda Orbán?

A pozsonyi miniszterelnöki hivatal cáfolta szerdán a szlovák sajtónak azt az állítását, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait a visegrádi országok budapesti csúcstalálkozóján, amikor nem személyesen fogadta Iveta Radicovát.

MTI - Világgazdaság Online

"A fogadási ceremónia Budapesten a szokások szerint zajlott le mindazzal együtt, ami ehhez hozzátartozik, beleértve a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének fogadását Orbán Viktor magyar miniszterelnök által. Az, a sajtóban megjelent információ, hogy Iveta Radicovát csak Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium államtitkára fogadta, ezért egyértelműen nem felel meg a valóságnak, és félrevezető" - olvasható a pozsonyi közleményben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán fogadja Radicovát
[/caption]A szlovák sajtó szerint Orbán Viktor nem a legjobb házigazdaként mutatkozott be a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján, amikor személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai, Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta. Az Sme című liberális napilap szerdán azt írta, Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak Petr Necas húzta ki az asztal alól.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A széket valóban nem Orbán húzta ki
[/caption]A szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, s Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia. A magyar újságírók sem kaptak tájékoztatást, s a szlovák kollégáktól tudták csak meg, mikor és hol lesz a kétoldalú találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!