Hírek

2010.07.15. 12:24

Rogán javaslata a Fidesznél megbukott - Előzetes normakontroll kellene

Előzetes normakontrollt kér a köztársasági elnöktől a közszféra végkielégítéseinek megadóztatásáról a Pedagógus Szakszervezet, ugyanis az Országgyűlés elutasította, hogy a fizetési plafont az eredeti 2 millió forintról 3,4 millióra emeljék.

ATV

A 29 pont egyikeként jelentette be Orbán Viktor másfél hónappal ezelőtt, hogy brutális mértékben adóztatná meg a kormány a 60 napon túli, 2 millió forint feletti végkielégítéseket a közszférában. A 98 százalékos adókulcs vonatkozna többek között minden tanárra, rendőrre, tűzoltóra, ami miatt több szakszervezet is tiltakozott.

Végül a fideszes Rogán Antal benyújtott egy módosító indítványt, mely a 2 milliós összeghatárt 3,4 millióra emelné - javaslata azonban saját pártján belül bukott meg.

A kétmilliós végkielégítést nem pedagógusi bérek után fizetnek ki – érvelt a kormányszóvivő, aki szerint egy jól dolgozó pedagógust úgysem küldenek el egyik napról a másikra. Nagy Anna szavai azonban nem nyugtatták meg az érdekképviseleteket: a Pedagógusok Szakszervezete például előzetes normakontrollt kér a köztársaságelnöktől, de ha mégis elfogadják a törvényt, akkor az Európai Bizottsághoz és Európai Szakszervezetekhez fordulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!