Hírek

2010.06.06. 09:31

A bankokra panaszkodunk a legtöbbet

A pénzügyi szektorokra 3.235 fogyasztói panasz érkezett az első negyedévben, 18,2 százalékkal több, mint az előző negyedévben, az egy évvel korábbinál azonban csak 3 százalékkal több - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tájékoztatójából. A legtöbben a bankokra panaszkodtak.

MTI Eco

A felügyelet honlapján publikált, a PSZÁF első negyedévi panaszkezelési tevékenységét ismertető tájékoztató szerint az előző negyedévhez képest valamennyi szektor esetében emelkedett a panaszok száma, a legjelentősebb mértékben a pénzpiaci (22,1 százalék) és a biztosítási szektor (35,3 százalék) esetében, az utóbbinál éves és negyedéves szinten is nőtt a panaszok száma.

A tőkepiacra érkezett kifogások száma és az összes panaszon belüli részaránya ugyanakkor közel felére mérséklődött, míg a pénztári szektornál az egy évvel korábbihoz viszonyítva 20,5 százalékos csökkenés, az előző negyedévhez képest 15,3 százalékos növekedés érzékelhető.

A pénz- és tőkepiacon a legtöbb panasz (1.513 darab, 72,8 százalék) továbbra is a bankokat illette. A pénzügyi vállalkozásokra a panaszok 17,3 százaléka, míg a takarékszövetkezetekre csak 2,4 százaléka érkezett. Jelentős (117 darab) az egyéb panaszok száma; a felügyelet ezek közé sorolja például az általa nem felügyelt fogyasztói csoportot szervező társaságokkal szembeni bejelentéseket, amelyek a kategória mintegy felét teszik ki.

A 2.078 pénz- és tőkepiaci panasz jelentős része (61,2 százalék) a korábbi negyedévekhez hasonlóan a hitelezéssel volt kapcsolatos, és a legnagyobb számban változatlanul az egyéb ügyviteli hibákat, az elszámolások, megbízások teljesítését, illetve a szolgáltatások minőségét kifogásolták az ügyfelek.

A legnagyobb hitelintézetek ellen benyújtott panaszok száma 2009 negyedik negyedévéhez képest 14,4 százalékkal növekedett, 2009 harmadik negyedévéhez képest ugyanakkor 22,2 százalékkal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!