Hírek

2010.05.19. 11:08

Tarolt az RTL Klub - Médiamogulok: Fellegi be-, Gyárfás kikerült

Megjelent az 50 legbefolyásosabb médiaszemélyiség aktuális listája. Az RTL Klub vezetői közül hárman is az első tízben.

Marketing&Média

A Marketing&Média szaklap harmadik alkalommal készítette el „Az 50 legbefolyásosabb ember a magyar médiaiparban” elnevezésű rangsort. A listára azok a szakemberek kerültek fel, akik véleményükkel, döntéseikkel meghatározzák a magyar médiapiac trendjeit. A ranglistát – immár harmadik alkalommal – Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója vezeti.
 
A Marketing&Média összeállítása szerint a médiapiac legbefolyásosabb embere ismét Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója lett. A szakember nem egyedül képviseli a csatornát a toplistán, ugyanis további három RTL-es vezető, és a csatornában szerzett tulajdonrészét a közelmúltban értékesítő Rákosi Tamás is a rangsor élén végzett.

Rákosi Tamás – aki többek között a Cool Tv-t, a SportKlubot, a Film+-t is működtető IKO-csoportot vezeti – a lista második helyezettje lett. Az RTL Klub kereskedelmi igazgatója, Vidus Gabriella a nyolcadik, Kolosi Péter programigazgató pedig a tizedik helyen végzett. A befolyásos médiaszemélyiségek rangsorának élmezőnyébe még Róbert Ákos, az RTL vezérigazgató-helyettese is bekerült a tizenkettedik helyen.
 
A TV2-től 2 személy kapott helyet az ötvenes listában. A csatorna vezérigazgatója, Várdy Zoltán a hetedik helyet szerezte meg a toplistán, amelyen még egy TV2-s vezető, Kovács Krisztián kereskedelmi igazgató képviselteti magát. A tévék mellett ugyanakkor a nyomtatott sajtó vezetői is előkelő helyezést szereztek, hiszen a Marketing&Média rangsorának harmadik helyén Bayer József, az Axel Springer első embere áll, őt pedig Szabó György, a Sanoma Budapest vezérigazgatója követi.
A toplista ötödik és hatodik helyét két médiaügynökségi szakember foglalja el: a Mediaedge:CIA-t vezető Simon Zsolt, és Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezetője. Az online médiavállalatok közül a legjobb helyen az Origo Zrt. vezérigazgató-helyettese, Novák Péter végzett, aki a kilencedik legbefolyásosabb médiaszemélyiségnek bizonyult.
 
 
Új szereplők
 
Az idei Top 50-be tizenegy új szereplő került, akik között több jobboldali kötődésű médiatulajdonos is van. A Class FM, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió tulajdonosaként ismert, a közelmúltban az RTL Klub harmadát megszerző Infocenter.hu Zrt. feje, Fellegi Tamás egyből a lista 16. helyére ugrott. A szakember ugyanakkor már távozott is a média világából, miután nemzeti fejlesztési miniszterré nevezték ki.
Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet tulajdonosa és a Hír Tv elnöke szintén új szereplője a rangsornak, amelyben a 47. helyen szerepel. A lista 49. helyén szerepel Vitézy Tamás, aki számos adriai szállodával rendelkezik, emellett a Helyi Téma című ingyenes lapcsalád kiadója.
 
 
Távozók
 
Számos olyan szakember nem került be idén a Top 50-be, aki tavaly szerepelt ugyan a listán, de időközben távozott korábbi pozíciójából, esetleg megszűnt a cége. Köztük van Hidvéghy Melinda, az Epamedia közterületi vállalat korábbi vezetője, Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere, illetve a novemberben megszűnt Sláger és Danubius Rádió korábbi vezérigazgatói, Heal Edina és Földes Ádám.
 
 
Nők a listán
 
Az idei összeállításban a médiapiac 50 meghatározó embere között mindössze nyolc nő szerepel. A legbefolyásosabb női vezetőnek Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi igazgatója bizonyult, őt követi Liptay Gabriella, aki a Magyar Telekomnál a T-Home és a T-Mobile márkák kommunikációjáért felel. A harmadik legbefolyásosabb hölgy pedig Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaságának vezetője lett.
 
 
Hogyan állt össze a Top 50?
 
"Az 50 legbefolyásosabb ember a magyar médiaiparban" rangsort a Marketing&Média szaklap szerkesztőbizottsága, valamint a magazin szerkesztőségének tagjai állították össze szavazással. A teljes lista és a legbefolyásosabb médiaszakemberekkel kapcsolatos egyéb érdekességek a Marketing&Média szerdán megjelenő számában olvashatók.
 
 
A tíz legbefolyásosabb szakember 2010-ben:
 
1.      Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója
2.      Rákosi Tamás, az IKO-csoport tulajdonosa
3.      Bayer József, az Axel Springer ügyvezetője
4.      Szabó György, a Sanoma Budapest vezérigazgatója
5.      Simon Zsolt, a Mediaedge:cia ügyvezetője
6.      Somlói Zsolt, a Mindshare ügyvezetője
7.      Várdy Zoltán, a TV2 vezérigazgatója
8.      Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi igazgatója
9.      Novák Péter, az Origo Zrt. vezérigazgató-helyettese
10.  Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!