Hírek

2010.05.11. 13:07

Oszkó: Butaság átváltani a devizahiteleket

A devizahitelek forintra váltása elsőre teljesen logikus ötletnek tűnhet, éppen azért ennyire megkapó mindenki számára - írja Oszkó Péter.

Világgazdaság Online

"Egy ötletet  szerintem előbb érdemes végiggondolni, alaposan átszámolni, s csak utána bejelentéseket tenni vele kapcsolatban. Mi ezért nem is jelentettünk be sem ilyesfajta hitelkonverziót, sem bérlakásokat vásárló állami ingatlanalap felállítását (mindkettőt többször és alaposan végigszámoltuk ugyanis és nem sikerült olyan változatot találni, amelyben az ilyesmi valóban megérné). Furcsa, hogy ez a munkarend most megfordult és előbbre került a bejelentés, s csak utána kezdődik az érdemi munka és vizsgálat" - írta Oszkó Péter a blogbejegyzéséhez fűzött hozzászólásában.

A leköszönő pénzügymibniszter szerint a tervezet problémá csak akkor jönnek elő, amikor az ember a forintosítás részleteit is megpróbálja áttekinteni. Szerinte az elmúlt egy év igen jelentős részt éppen a devizahitelesek, és általában az adóssággal rendelkezők helyzetének stabilizálásáról szólt, hiszen a kormány gazdaságpolitikája olyan kényszerpályán haladt, ami egyszersmind a nagy devizakitettséggel rendelkező adósok helyzetét is kezelte, kiszámíthatóbbá tette.

"Ezért tartom végtelen butaságnak és még politikai értelemben is öngólnak a Fidesz azon kommunikációját, miszerint a Bajnai kormány megfeledkezett a devizahitelesekről, akiket a következő kormánynak kell majd megsegíteni" - jelentette ki hozzászólásában a lekösző pénzügyminiszter.

Hasonlan nyilatkozott Erdei Tamás is. A Bankszövetség elnöke az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a tartósan fizetőképtelen adósokon a bankrendszer nem tud segíteni, esetükben kormányzati beavatkozás kellene.

A Bankszövetség azt javasolja az új kormánynak, hogy egy állami követeléskezelő szervezet létrehozásával próbálják rendezni a fizetésképtelenné vált lakáshitelesek helyzetét. Már kilencvenezer olyan lakáshitel van, ahol az adós már több mint kilencven napja nem fizeti a részleteket.

Ezek is érdekelhetik