Hírek

2010.05.27. 13:46

Kudarcot vallott a magyar gazdaságpolitika

Zsákutcába jutott a hazai gazdaságpolitika elmúlt két évtizedét meghatározó magyar modell, amely a gazdaságfejlesztést szinte kizárólag a külföldi tőkebeáramlás ösztönzésére alapozta – olvasható a Figyelő összeállításában.

Figyelő

Külföldi tőke kell, meg egy kis szerencse – a Figyelő összeállítása szerint ezekből a hozzávalókból áll össze az a modell, amellyel Közép- és Kelet-Európában először Magyarország pótolta a céltudatos és távlatos gazdaságpolitikát, és ami most megkérdőjelezhetetlenül zsákutcába jutott.

A csupán tőkevonzásra koncentráló döntéshozókat hidegen hagyta, hogy az így létrejövő beruházások milyen hatással lesznek a gazdaságra, és a társadalomra – sajnos ezt a felfogást fokozatosan a régió majd minden országa átvette.

Az úgynevezett neoliberális gazdaságpolitikában van hungarikum: kizárólag a külföldi működő tőke vonzására épülő stratégiával ugyanis még senki nem próbálkozott. A régió több rendszerváltó országa kezdetben más utat választott: „befelé” privatizáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!