Hírek

2010.05.25. 11:54

Félmilliárd dollárt ajánl a BP kárfelmérésére

Napról napra nő a Mexikói-öböl mentén élők haragja a British Petrol tehetetlen katasztrófakezelése miatt – egyre többen elégedetlenek az amerikai szövetségi hatóságok késlekedésével is.

Világgazdaság Online

A British Petrol (BP) hétfőn bejelentette: környezetvédelmi alapot kíván létrehozni az április 20-án a Mexikói-öbölben felrobbant olajkút okozta károk felmérésére, a hosszútávú környezeti hatások kivizsgálására.

A bejelentés közvetlen előzményéül Edward Markey kongreszusi képviselő javaslata szolgált, amely szerint környezetvédelmi alapot kellne létrehozni a károk tudományos vizsgálatára. A BP-nek jó oka volt azonnal felkarolnia az ötletet – az öbölmenti lakosság körében ugyanis nőttön nő az elégedetlenség a kőaolajtársasággal szemben.

A BP 10 év alatt 500 millió dollárt kíván költeni a szivárgó olaj, illetve az eltakarításáhot használt vegyszerek környezeti hatásának monitorozására. Magának a kármentesítésnek a költségeit 760 millió dollárra becsli a BP – írja mai számában a Financial Times.

A szövetségi kormányzatra nehezedő nyomás is fokozódik. A médiahiradások szerint a környéken lakó amerikaiak a Mississippi-torkalat metén elterülő mocsarak miatt aggódnak. Louisiana környezetvédelmi illetékesei szerint nem elég mindenért a BP-t hibáztatni, az olajfolt mocsarakra való átterjedésének közmunkatervvel kell elejét venni: többek között védgátakat kellene emelni a part mentén. Ezt az indítványt a kongresszus azonban elvetette.

A hivatalos washingtoni helyzetértékelés azóta lényegesen megváltozott – nem utolsó sorban a tévés tudósítások hatására. Janet Napolitano, a Mexikói-öböl térségébe látogató belbiztonsági államtitkár azonnal intézkedéseket helyezett kilátásba, emellett kemény ostorozta a BP cégvezetését.

– Csizmánkat addig le nem veszük a torkukról, amíg ezt az ügyet meg nem oldják – nyilatkozta Napolitano a USA Today-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!