Hírek

2010.05.13. 14:04

Az emberek hitelt vennének fel: a bankok kínálata mégis csekély

A Magyar Nemzeti Bank legújabb, a hitelezéssel kapcsolatos felmérése szerint a bankok hitelkínálata továbbra is visszafogott, miközben a lakosság és a vállalatok hitelkereslete erősödik - mondta Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI Eco

A jegybank felmérése alapján a kereskedelmi bankok egyre több, korábban felvett hitelt strukturálnak át, azaz valamilyen könnyítéssel élnek a nehéz helyzetbe jutott ügyfelek felé, hogy helyreállítsák a fizetőképességüket.

A jegybanki összegzés szerint 2010 első negyedévének végén az átstrukturálások a hitelportfólió mintegy 3,5 százalékát tették ki a vállalati kölcsönök esetében, a háztartások által felvett jelzáloghiteleknél ez az arány meghaladta az 5 százalékot.

Tabák Péter elmondta: a lakáscélú jelzáloghiteleknél a hitel-fedezeti arány mérséklésével a bankok kismértékben szigorították a korábbi feltételeket, egyúttal a bankok az idei első negyedévben széles körben észlelték, hogy a lakosság körében nőtt a forintalapú jelzáloghitelek iránt az igény.

Ezek is érdekelhetik