Hírek

2010.03.10. 05:36

Szexbotrány vagy lejáratás?

Azoknak, akik esetleg azzal érvelnének, hogy a Széles Gábor-féle média azért vagdalkozik össze-vissza, mert a tulajdonos csak afféle botcsinálta „médiamogul”, innen üzenem, hogy a másokat gyalázó cikkek kiirtásához nem elsősorban szakmai hozzáértés, hanem jó ízlés és tisztesség szükségeltetik.

Stanga István

„Hja, kérem, a háborúkat nem rózsavízzel vívják” – mondta annak idején  tisztelt történelemtanárom, az azóta már elhunyt dr. Kávássy Sándor, aki a Torgyán-féle kisgazdapárt alelnökeként utóbb maga is tapasztalhatta az általa gyakran hangoztatott bölcsesség igazságát. És minden bizonnyal így van ezzel az egykoron úgyszintén a történettudományokat tanulmányozó  Jobbik-elnök, Vona Gábor is, akit a mindössze egy hónap múlva esedékes országgyűlési választások egyre élesedő kampányában egyre durvább és durvább (hadd ne mondjam: nemtelenebb) támadások érnek, amelyek immár a családi életét sem kímélik. Rendben van, azt a mondást magam is jól ismerem, hogy aki kurvának áll, ne nagyon csodálkozzon, ha ágyba akarják vinni (azaz egy politikai párt első embere sem lepődhet meg, ha az ellenfelei ott és akkor tesznek be neki, ahol és amikor csak tudnak), de azt az írást, amelyet Széles Gábor újdonsült médiavállalkozó újságja, az egykor jóval szebb napokat látott Magyar Hírlap engedett meg magának Vonával szemben, nem csupán tisztességtelennek, hanem ocsmánynak és mérhetetlenül primitívnek is vélem. És ez még abban az esetben is igaz, ha egy virtigli jobboldali, a jó erkölcsök fontosságáról, no és a keresztény családmodell mindenhatóságáról szónokló – és azokat valóban komolyan  gondoló – politikus esetében a legenyhébben szólva is kínos, ha az általa hangoztatott elvek élesen szembe kerülnek a cselekedeteivel. Márpedig a lap Vonát ilyesmivel vádolja, közreadva annak iwiw-es adatlapjáról azt a levelezést, amely közte, illetve a Jobbik hajdúdorogi képviselőjelöltje, egy 24 esztendős, többgyermekes nő között folyt, és amelyből kiderül, hogy a szintúgy házasságban élő Vonát intim kapcsolat fűzte párttársához.  

És bár jelen pillanatban még nem tudni, vajon a napilap ellen rágalmazási pert indító Vonáéknak van-e igazuk, amikor azt állítják, ismeretlenek nem csupán feltörték a pártelnök tavaly megszüntetett iwiw-es lapját, de onnan hamis és provokatív üzeneteket is küldtek (a viszonyt különben az érintett hölgy is tagadja), vagy annak a Magyar Hírlapnak, amely – állítása szerint – szakértőkkel is megvizsgáltatta a kérdéses adatlapot, annyi biztos, hogy a súlyosan dehonesztáló cikket már aligha lehet meg nem történtté tenni. Hogy egészen őszinte legyek, számomra már pusztán az visszataszító, ha egy magára valamit is adó médium ilyen-olyan bugyiügyekkel próbál meg valakiket lejáratni – ezért aztán jómagam sem „mezei” újságíróként, sem  főszerkesztőként nem éltem ilyesfajta eszközökkel –, azt meg kifejezetten ocsmány eljárásnak vélem, ha valaki olyan perverz örömmel és kéjesen vájkál mások szexuális életében (kinek mije és mikor lesz merev), mint ahogyan azt Széles lapja tette, amely szemmel látható élvezettel idézte a levelezés legszaftosabbnak ítélt részeit. Megjegyzem, annak a valaminek, amit a Magyar Hírlap művel, semmi köze sincsen az újságíráshoz. Azaz mégis: az újságírás megcsúfolása. Akik meg esetleg azzal érvelnek, hogy jó, jó, dehát Széles csak amolyan botcsinálta – vagy inkább: félresikerült – „médiamogul”, azoknak azt üzenem, a másokat pocskondiázó, lejárató cikkek kiirtásához nem elsősorban szakmai hozzáértés szükséges, hanem jó ízlés, önmérséklet, különösképpen pedig tisztesség..., amelyek a jelek szerint mind-mind hiányoznak a Magyar Hírlap tulajdonosából. Ám ennél is szomorúbb, hogy az ilyen nemtelen írások nemcsak a sajtót, de a politikát is tovább züllesztik. Ha ez ugyan még egyáltalán lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!