Hírek

2010.03.18. 15:27

Ostoba a pénzügyminiszter javaslata

"Vészjóslónak és ostobának" minősítik az elemzők azt a német javaslatot, hogy vonják titkosszolgálati megfigyelés alá a valutákkal spekuláló fedezeti alapokat.

Világgazdaság Online

Az ötletgazda Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter saját hazájában már meg is tiltotta a naked shortokat az említett alapoknak, és egyúttal úgy nyilatkozott, hogy támogatja a nemzeti szabályozás uniós szintű kiterjesztését is. A döntés kapcsán Schäuble a minap a Bundestagban annak megfontolását is indítványozta, hogy a hírszerző ügynökségek az euró megvédése érdekében kövessék nyomon: ki, kivel, hol és milyen spekulatív ügyleteket bonyolít le.

"Vészjósló és ostoba, egyértelmű túlreagálás a javaslat, a kontinens egyfajta paranoiás szembenállását tükrözi a kapitalizmus angolszász modelljével szemben" - kommentálta a német pénzügyminiszter indítványát Philip Whyte, az Európai Unióhoz közelálló Európai Reform Központ kutatóintézet munkatársa.

A naked short műveletek során a befektető úgy spekulál árfolyamzuhanásra, hogy nincs birtokában az illető értékpapírnak. Schäuble szerint ezekkel a spekulációkkal egyre több valutát és országot vesznek célba.

Még februárban a spanyol El Paisban értesülés jelent meg arról, hogy meg nem nevezett befektetők szerint "ilyen támadásokat" vizsgált a titkosszolgálat az ibériai országban. Ugyanakkor Görögország esetében német pénzpiaci felügyeleti szakértők azt közölték: nincs bizonyíték arra, hogy spekuláltak volna a görög kötvényekkel, és ezekkel a derivatív ügyletekkel súlyosbították volna Hellász adósságválságát.

Ezzel együtt a spekuláns alapok megrendszabályozása mellett foglalt állást Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök. Ugyanakkor az EU éppen a hét elején halasztotta el az alapkezelő menedzserekre vonatkozó direktíva (AIFMD) elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!