Hírek

2010.03.25. 15:28

Az öszödi beszéd után erősödött meg a Jobbik

A 2006. őszi események, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde és a Fidesz eredménytelen kormánybuktatási törekvése nyomán kezdődött a Jobbik erősödése - értettek egyet politológusok egy konferencián.

MTI

A Politológus Hallgatók Országos Egyesületének budapesti rendezvényén Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője azt mondta: a Jobbik áttörése a közvélekedéssel ellentétben nem a tavalyi európai parlamenti választáson, hanem 2006 őszén történt meg.

Vele egyetértve Körösényi András egyetemi tanár arról beszélt: a Jobbik vezetői és szimpatizánsai akkor úgy érezhették, hogy a Fidesz megalkudott, lemondott a kormány megbuktatásáról.
 
A Jobbik megerősödésének további okaként az etnikai ellentétek, mindenekelőtt a cigányellenesség politikai témává válását nevezte meg. Az ELTE professzora szerint azonban kérdéses, hogy a Jobbik a parlamentbe jutva meg tudja-e őrizni népszerűségét, vagy hullócsillagnak bizonyul.

Mint mondta, a nemzetközi példák az utóbbit valószínűsítik. Körösényi András hozzátette, az áprilisi parlamenti választás fő kérdése, hogy a Jobbik megerősödése okán háromosztatúvá válik-e a legalább tíz éve kétpólusú magyar pártrendszer. Mint mondta, elképzelhető, hogy a Jobbik "középre tolja" a Fideszt, amely így centrumpozícióba kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!