Hírek

2010.03.06. 13:10

Antifasiszta megmozdulás a Hősök terén

A kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak és a fasizmus elleni tiltakozásul egész napos antifasiszta megmozdulás kezdődött szombat délelőtt a fővárosi Hősök terén.

MTI

Roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat hat halálos áldozatának tiszteletére.

A téren mintegy száz ember gyűlt össze a rendezvény kezdetekor. A 2008-ban kezdődött és másfél évig tartó romák elleni támadássorozat áldozatainak fotói, illetve a tragédiák helyszínén készített képeket ábrázoló két, papírból készített oszlop mellett álltak kegyeleti őrséget az áldozat tiszteletére.

A megmozduláson többek között megjelent Helmut Scholz európai parlamenti képviselő, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetője, a német Die Linke elnökségi tagja, Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke.

A Hősök terén tucatnyi fekete ruhás, bakancsos fiatal is megjelent, akiket a rendőrök később az 56-osok terén igazoltattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!