Hírek

2010.02.22. 05:08

Veres János és a nagy utazás(ok)

Veres Jánosnak ezúttal nem a Hír Tv munkatársai okoztak kínos perceket, hanem az a valaki, aki fényképezőgépével megörökítette, hogy a volt pénzügyér a a szerencsejáték-iparáról elhíresült Makaón andalog barát..., izé titkár(ságvezető)nőjével, azzal a Dobolyi Alexandrával, akinek nevét a hamis adatoktól hemzsegő önéletrajza révén ismerhették meg a magyar választópolgárok.

Stanga István

Nagyon úgy tűnik, hogy ennek a szerencsétlen Veres Jánosnak nemcsak a Hír tévével nincsen szerencséje, de senki olyannal, akinek bármiféle kép- vagy hangrögzítő berendezés van a keze ügyében. Magam legalábbis erre következtetek abból, hogy a Gyurcsány-kormány legfőbb pénzügyérének ezúttal nem a rá kétségkívül szisztematikusan „vadászó” tévések okoztak eléggé kínos perceket, hanem az a lelkes amatőr, aki fényképezőgépével megörökítette, amint a szocialisták politikusa a szerencsejáték-bizniszéről elhíresült Makaón békésen andalog barát..., izé titkár(ságvezető)nőjével, azzal a Dobolyi Alexandrával, akinek nevét nem az Európai Parlamentben végzett áldásos tevékenysége, mint inkább a hamis adatoktól hemzsegő önéletrajza révén ismerhették meg a magyar választópolgárok. Persze, a fotóból még nem lett volna különösebb baj, ha az illető el nem küldi azt az egyik bulvárlapnak, amely nem csupán leközölte a képet, de megpróbált annak is utánajárni, ugyan mi a csudát csinált a szocialista párt két tagja a kínai fennhatóság alá tartozó távoli félszigeten. És a történet számomra innentől lett érdekes..., önmagában ugyanis az a tény, hogy egy politikus hol és kivel múlatja a szabad idejét, engem – nem lévén bulvárújságíró –különösebben nem izgat, bugyiügyekkel meg különösen nem foglalkozom (ha valakit a téma ezen vonatkozása izgathat, az vélhetően Veres János párt- és házastársa, Veresné Szabó Éva). Az viszont sokkal inkább felkelti a figyelmemet, amikor az ilyen-olyan kínos helyzetbe került közszereplők  a széles nyilvánosság előtt elkezdenek összevissza beszélni, szánalmasan és cinikusan hazudozni, mint tették azt most Veresék.

Amikor ugyanis az említett lap a rejtélyes utazásról kérdezte Veres Jánost – aki ez idő szerint „a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos” titulust birtokolja –, a nyírségi születésű honatya előbb megpróbálta egy igencsak cinikus (sőt, inkább bunkó) válasszal elütni a dolgot, mondván, ha az utazás „a MeH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor az azt jelenti, hogy nem voltam külföldön”, később azonban – nyilván, miután megtudta, mit is nyilatkozott Dobolyi Alexandra – kénytelen volt beismerni, hogy tavaly decemberben a kommunista párt meghívottjaként valóban járt Kínában, ahonnan azután átruccantak Makaóra, a terület Kínához való visszacsatolásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre. Ismétlem, mindezt Veres csak azt követően mondta, hogy ismertté vált útitársnője nyilatkozata, aki szerint mostani főnöke a Magyar Szocialista Pártot, míg ő – mint elnökségi tag – az Európai Szocialista Pártot képviselte innen sok ezer kilométerre. No, most itt le is zárulhatna a sztori, ha az a kíváncsi természetű, izgága sajtó nem kísérelte volna meg ellenőrizni, annyi mellébeszélés után végre igazat hallanak-e a makaói párostól. Csakhogy megkísérelte. És mi derült ki...? Nos, a szocialista párt sajtóosztálya azt közölte, „az MSZP részéről senki sem járt Makaón”, amiként Bryan Synott, az Európai Szocialista Párt szóvivője is azt állította, hogy „az Európai Szocialista Párt nem küldött senkit a Makaón rendezett ünnepségekre”. Amiből ugye, az következik, hogy vagy az MSZP-nél és az Európai Szocialista Pártnál tagadják le a makaói turnét (na, de miért is tennének ilyet?), vagy a Veres–Dobolyi páros hazudik úgy, mint a vízfolyás. Azt hiszem, a válasz kézenfekvő.

P. S.: A cikk megszületését követően az is kiderült, hogy a Veres–Dobolyi kettősnek korántsem ez volt az első közös útja. Tavaly szeptemberben Fehéroroszországban jártak, novemberben Sanghajban (gondolom, ekkor készítették elő a decemberi látogatást), idén januárban pedig Mongóliába szólította őket az élet.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!