Hírek

2010.02.10. 14:56

Túl optimista Spanyolország

Hiába kecsegteti Madrid részletes takarékossági programmal a piacokat. A befektetők szerint a költségvetési konszolidációs tervek alapvető gyengéje, hogy túl optimista növekedési prognózisból indulnak ki.

Világgazdaság Online

Elena Salgado gazdasági miniszter és államtitkára valóságos road-show-n igyekeznek meggyőzni az elemzőket és gazdasági újságírókat Londonban és Párizsban a 11,4 százalékos költségvetési deficit 2013-ig történő lefaragásának tarthatóságáról.

Jóllehet Spanyolország 54 százalékos GDP-arányos államadósság-állományával még jól áll az európai átlaghoz képest, de egyéb tényezők miatt ez korántsem tűnik elegendőnek az elemzők megnyugtatásához.

A legtöbb közgazdász abból indul ki, hogy a kormány terveiben szereplő 2011-es 1,8, illetve 2012-es 2,9 százalékos növekedési előrejelzéssel szemben Madridnak több éven át elhúzódó gyenge bővülésre kell számítania  -írja a Handelsblatt. A kereslet növekedését nagyban gátolja a 20 százalékos munkanélküliség, illetve az is, hogy ez korábban jelentős részt a túlzott hitelfelvételen alapult. A húzóágazatnak számító ingatlanszektor pedig még messze nem jutott túl a válságon.

A gyenge növekedési kilátások mellett ráadásul a lakossági ellenállás is hátráltathatja Madrid terveit: a kabinet a tiltakozásoktól való félelmében már vissza is vonta a nyugdíjhoz szükséges kötelező munkaidő növelésére vonatkozó javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!