Hírek

2010.02.15. 05:00

Szakadékban a vendéglátás

Éttermek és vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be végleg az idén, számukra a végső csapást a magyar fogyasztók jelentősen visszaesett vásárlóereje, valamint az ágazat számára kedvezőtlen kormányzati válságkezelő döntések jelentették – vélik a lapunk által megkérdezett szakmabeliek.

Világgazdaság Online

A közelmúltban átfogó felmérés készült a vendéglátás helyzetéről, amelynek alapján új vendéglátó-ágazati stratégia kidolgozása válhat lehetővé a későbbiekben.

„Általános probléma, hogy évek óta folyamatosan csökken a háztartások szabadon elkölthető jövedelme, s ez a tendencia a vendéglátás törzsközönségének számító középrétegnél még fokozottabban érzékelhető” – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) főiskolai docense, a most elkészült Felmérés a vendéglátás magyarországi helyzetéről című tanulmány egyik szerzője.

Mivel a kutatás – amelynek során az ország minden régiójából összesen 90 vállalkozást kérdeztek meg – még nem publikus, az eredményeiről csupán annyit árult el, azok megerősítették az ágazat szereplői által régóta hangsúlyozott problémák jelenlétét. „Az éttermek legnagyobb ellensége az egységes, 25 százalékos áfakulcs, mivel a beszerzéseik után visszaigényelhető összeg jóval alacsonyabb, mint amennyit a bevételeik után be kell fizetniük” – mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a pécsi Aranykacsa étterem tulajdonos-üzletvezetője.

A cikk teljes terjedelmében csak a Világgazdaság előfizetői számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!