Hírek

2010.02.17. 05:11

Kampányoló megyés püspök

Bár Nyakó István némileg túlzott, amikor azt mondta, Kiss-Rigó László püspök politikai hátsó szándéktól vezérelve lelki zsarolásnak tette ki azokat a baloldali érzelmű embereket, akik nem a Fideszre kívánnak szavazni, annyi tény, hogy a főpap akcióját nem csupán elegánsnak nem nevezhetjük, de túl ésszerűnek se, már persze, ha nem az volt a cél, hogy a hívek egy részét elvadítsa saját egyházától.

Stanga István

Hát, mit mondjak..., elég rendesen kiakaszthatta a szocialistákat Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök elmúlt hétvégi hódmezővásárhelyi fellépése, ha Nyakó István, az MSZP szóvivője egy külön sajtótájékoztatót szentelt annak, hogy pártja nevében azonnali bocsánatkérésre szólítsa fel a széles körben ismert főpapot, akinek a becsületét az elmúlt esztendőben állította helyre a Fővárosi Ítélőtábla, kimondva, nem bizonyítható, hogy az egyházfi tényleg együttműködött a Kádár-éra belső elhárításával, amiként azt nem egy médium megszellőztette. Hogy a kormánypárt felháborodása jogos-e, az természetesen nézőpont kérdése, annyi azonban biztos, hogy az ez alkalommal a Fidesz kampányrendezvényén „haknizó” püspök nem igazán csinált titkot abból, merrefelé is húz a szíve. És itt nem elsősorban arról a kijelentéséről van szó, amely szerint nincsen abban semmi furcsa, amikor egy egyházi vezető valamely párt politikai gyűlésén szerepel, sőt,  még csak nem is arról, amikor azt fejtegette, ha lenne idehaza egy valódi baloldali és/vagy liberális párt, úgy azt is támogatni tudnák, mivel az igazi baloldali értékek és a szabadság a katolikus egyház számára is kiemelten fontos, ugyanis az ilyesféle mondatok bőven beleférnek. Nem ugyanaz a helyzet viszont azzal a kijelentéssel, amely e felvezető után következett, s amely arról szólt, hogy a mai Magyarországon csak egyetlen párt, jelesül a Fidesz–KDNP képviseli méltó módon, hitelesen, no, meg eredményesen a keresztény egyház értékrendjét. Ami egyrészt elég sarkos megállapítás, másrészt választási kampány idején (bár szerintem azon kívül is) joggal joggal váltja vagy válthatja ki a többi politikai erő rosszallását.

Félreértés ne essék, egy pillanatig sem szeretnék álnaívnak tűnni, és úgy tenni, mint akit iszonyúan meglep, hogy a papok is politizálnak, meg hogy Kiss-Rigó László és az általa képviselt katolikus egyház nem a szocialista vagy a liberális ideológia mellett kötelezi el magát. Ami furcsa, az inkább az, hogy a főpap ennyire nyíltan és látványosan lobbizott Orbán Viktorék mellett, jóllehet a korábbi választási kampányok idején a katolikus egyház lényegesen áttételesebb és kifinomultabb formában igyekezett a híveket – hát, hogy is mondjam finoman – a helyes irányba terelni. Mert bár Nyakó  kétségtelenül valamelyest túlzott, amikor úgy fogalmazott, hogy a megyés püspök politikai hátsó szándéktól vezérelve afféle lelki zsarolásnak tette ki mindazokat a baloldali érzelmű embereket (no, és természetesen a többi párt szimpatizánsait is – teszem hozzá én), akik nem a Fideszre kívánnak szavazni, annyi bizonyos, hogy Kiss-Rigó akcióját nem csupán elegánsnak nem nevezhetjük, de túlságosan ésszerűnek se, már persze, ha nem az a cél, hogy a hívek egy részét elvadítsa saját egyházától. Például azokat az  MSZP-, SZDSZ-, MDF- avagy mondjuk Jobbik-szavazókat, akik maguk is vallásgyakorlók, és éppen olyan hithű keresztényeknek tekinthetők, mint a legnagyobb ellenzéki párt támogatói. Megjegyzem, még az a szerencse, hogy az elkötelezett és ügybuzgó püspök nem fenyegette egyházi átokkal (kiközösítéssel), a szentségek felvételének tilalmával azokat az „eltévedt” bárányokat, akik valamiért – hogy egészen stílszerű legyek – mégsem a Fideszben és a KDNP-ben látják a megváltót. És hát, nem is kellene idáig eljutni.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!