Hírek

2010.02.21. 09:30

Előrehozott választások lesznek Hollandiában

Hollandiában a szombatra virradóra szétesett koalíció miatt kialakult kormányválság nyomán előrehozott választások lesznek. A vakációját Ausztriában töltő holland királynő hétfőn tanácskozik a pártok vezetőivel - adták hírül a holland sajtó honlapjai.

MTI

Jan Peter Balkenende holland kormányfő írásban nyújtotta be lemondását Beatrix királynőnek, aki a hétvégén visszatér ausztriai vakációjáról és hétfőn tárgyalásokat kezd a pártvezetőkkel a kialakult helyzetről. Az alkotmány értelmében 83 napon belül kell kiírnia új választásokat. A kormánykoalíció azért bomlott fel, mert két legnagyobb pártja nem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról.

A kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kabinetjéből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) vált ki. A kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) azonban a kicsiny Keresztény Unióval (CU) nem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget, így előrehozott választásra kerül sor, várhatóan már májusban.

A pénteken kezdődött tizenhat órás ülésen kicsúcsosodott kormányvita során a PvdA ragaszkodott ahhoz, hogy a holland erők az eredeti terveknek megfelelően még idén hagyják el Afganisztánt, a CDA viszont eleget kívánt tenni a NATO azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg a küldetést.

A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el.

A mostani, negyedik Balkenende-kormány szinte napra pontosan három éve, 2007 februárjában kezdte meg működését. Mandátuma hivatalosan egy év múlva járt volna le. A CDU szombaton összeült vezetősége bejelentette, hogy ismét Balkenende vezeti a pártlistát a választásokon - bár a döntést még meg kell erősítenie a párt kongresszusának.

Az előrehozott választások nagy nyertesének ígérkezik az iszlámellenes kijelentéseiről ismert populista Geert Wilders Szabadságpártja, amelynek a jelenlegi kilenc mandátummal szemben 24-et jósolnak a közvélemény-kutatások, és nem kizárt, hogy az ország második legnagyobb pártja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!