Hírek

2010.02.04. 13:37

A világ legnagyobb Costa-kávéháza nyílik meg Budapesten

Az angol tulajdonú Costa Coffee kávézólánc a híres Budapesti kávéházi tradíciókat is szeretné újjáéleszteni.

Világgazdaság Online

"Arra törekszünk, hogy visszahozzuk az igazi budapesti kávéházi hangulatot, ezért a nemzetközi standardoktól eltérően például hagyományos magyar süteményeket is választottunk a kínálatunkba" - mondta a hír bejelentése kapcsán Gótzy Miklós, a Costa Coffee-ért felelős divízióvezető.

A XIX. században, és a XX. század első felében Budapesten a bécsihez hasonló, pezsgő kávéházi élet volt. Az 1900-as évek környékén Budapesten több mint 500 kávéház üzemelt, köszönhetően a Monarchia bécsi befolyásának.

Nem egy kispénzű író, költő vészelte át a szűkösebb napokat az – egyébként magas társadalmi megbecsülésben tartott – kávéházi pincérek kölcsön krajcárjaiból, koronáiból. Azonban a kávéház nem csupán az írók, művészek találkozóhelye volt, de a „köznépi” politizálás egyik legfontosabb helyszíne is.
A kávéházak virágzó korszakának végét a II. Világháború utáni évtizedek jelentették. A burzsoázia és a polgári osztály hóbortjának számító kávéházi időtöltést felváltotta a munkásosztály funkcionalista presszóba járása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!