Hírek

2010.02.01. 16:12

A Hagyó-pártkarrier: honnan, de hová?

A fővárosi MSZP legbefolyásosabb embere - így jellemezték sokan az egykori főpolgármester-helyettest, Hagyó Miklóst.

Világgazdaság Online - InfoRádió

Hagyó Miklós 2002 óta országgyűlési képviselő, jóllehet, a 2006-os választásokig a nevét sem lehetett hallani. Nyolc évvel ezelőtt az MSZP országos listájáról, 2006-ban a budapesti listáról került be az országgyűlésbe, igaz, négy évvel ezelőtt a XII. kerületben is indult egyéni képviselőjelöltként, akkor viszont alulmaradt Pokorni Zoltánnal szemben - számol be az InfoRádió.

A Magyar Narancs néhány éve megpróbálta feltérképezni Hagyó Miklós üzleti és politikai kapcsolatait. A hetilap azt írta, hogy a konzervatív családból származó politikus az élelmiszeriparban szerezte az első millióit, és az üzleti szférában dolgozott 2002-ig, igaz, az MSZP-be már 1998-ban belépett. Állítólag nagy hatással volt rá Horn Gyula.

Tudatosan építette a karrierjét. A párton belül karitatív tagozatot alapított, tagozatvezetőként ugyanis rögtön bekerült az országos választmányba. XII. kerületi lakosként a kerületi szervezetben kezdett politizálni.

Kínos BKV-ügyek

Igyekezett mindig háttérben maradni, és így felhívni magára a döntéshozók figyelmét. Komoly támogatói kört épített ki a fővárosban. A politikus erejét mutatja, hogy a 2006-os önkormányzati választások után nem Hunvald György, hanem a Hagyó Miklós támogatójának számító Steiner Pál kaphatta meg a szocialista frakció vezetését.

Az is beszédes, hogy a győztes főpolgármester, Demszky Gábor nem a szocialista nagyágyút, Molnár Gyulát választotta helyettesének, hanem Hagyó Miklóst. A XI. kerületi polgármester ráadásul a párt budapesti elnöki pozícióját is elvesztette.

Utódja az a Burány Sándor lett, aki a Magyar Narancs szerint Hagyó Miklós támogatója volt. A sors fintora, és a változásokat is jól mutatja, hogy most ugyanez a Burány Sándor szólította fel Hagyó Miklóst lemondásra.

Főpolgármester-helyettesként Hagyó Miklós felügyelhette Budapest üzemeltetését, a BKV-t, az uniós fejlesztéseket, a vagyon- és környezetgazdálkodást, a sportot és a közép-magyarországi regionális feladatokat.

Politikai felelőssége azután vetődött fel, hogy ő nevezte ki a BKV vezérigazgatójának Antal Attilát, és az ő mandátuma alatt köttettek azok a BKV-s tanácsadói szerződések, amelyek mögött a gyanú szerint nem volt tényleges munkavégzés, és azok a megbízási szerződések is, amelyek alapján milliós végkielégítéseket kaptak egyes alkalmazottak.

Vissza kellene lépni

Mint korábban a Világgazdaság Online is megírta, a "körülötte kialakult helyzet miatt" Hagyó Miklóst arra kéri az MSZP budapesti elnöksége, hogy lépjen vissza választókerületében az egyéni képviselőjelöltségről, és mondjon le a párt budapesti választási listáján betöltött pozíciójáról, illetve a fővárosi közgyűlési tagságáról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!