Hírek

2009.11.02. 09:01

Újabb ágyszámleépítés az egészségügyben

Országszerte összesen 4065 férőhelyet tekint kihasználatlannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ugyanakkor 833 új ágyat is „hadrendbe” állítanának.

MNO

Az Észak-Alföldön a 7088 aktív kórházi ágyból 714-et, míg a Dél-Alföldön 6036-ból 707-et minősített feleslegesnek az OEP. Ezekben a régiókban tehát több mint 10 százalékos volna a férőhelycsökkentés - írta a hétfői Magyar Nemzet.

Számszerűen a fekvőbeteg-ellátásban amúgy túlreprezentált Közép-Magyarországon tolnák ki a kórtermekből a legtöbb ágyat – 13 620-ból 1122-t, ám ez „csak” 8 százalékos csökkentésnek felel meg. A jelenleg rendelkezésre álló férőhelyekhez képest Észak-Magyarország kapná a legtöbb pluszágyat, 143-at.

Az általunk megkérdezett regionális egészségügyi tanácsok (RET) egyike sem értett egyet a javaslattal. Többek között azért, mert megítélésük szerint az OEP elemzése nem a valóságot tükrözi. Olyan időszakban vizsgálták ugyanis a statisztika alapján a kihasználtságot, amikor a pénzhiány, a finanszírozási korlát miatt az intézmények maguk voltak kénytelenek korlátozni az ellátott betegek számát.

Az OEP sajtóosztályán azt hangsúlyozzák, hogy nekik jogszabályi kötelezettségük elemezni a kórházi kapacitások kihasználtságát. Ez alapján küldték meg javaslatukat szeptember elején a RET-ek és a helyi ÁNTSZ-ek számára.

Az egészségbiztosítónál közölték: a visszajelzések alapján úgy látják, sokakat meglepett az a körülmény, hogy a javaslat nem tartalmazott – a helyi igények és lehetőségek ismeretének hiánya miatt – olyan konkrétumokat, hogy mely kórháztól hány ágyat kell elvenni és hány újat kell biztosítani. Javaslatuk csak felkínálta a lehetőséget, bemutatva, hogy hol vannak kihasználatlan kapacitások és hol mutatkozik kapacitáshiány – szögezték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!