Hírek

2009.11.26. 07:24

Oszkó nem számít „csontvázra” a sukorói ügyben

A jövő évi költségvetés 200 milliárd forint tartalékában van egy rejtett többlet: az idei tartalékok egy részét nem használták fel, így ténylegesen nem 80, hanem 170 milliárddal magasabb az idén felhasznált tartaléknál - nyilatkozta a Napi Gazdaság csütörtöki számában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Napi Gazdaság - MTI Eco

Az interjúban a pénzügyminiszter hangsúlyozta: "kampányidőszakban különösen tartani kell a pénzügyi fegyelmet".

Az adósság finanszírozásával kapcsolatban a pénzügyminiszter közölte, hogy a jövő évi finanszírozási terv a belföldi kibocsátásokra helyezi a hangsúlyt, mert "nem cél az államadósságon belül a devizaarány növelése".

Arra nem számítok, hogy a költségvetés a jövő hétfői végszavazáson elcsúszna – ugyanis ez nemcsak a kormányzat, hanem a magyar politika és gazdaság kudarca lenne, ez pedig egyetlen politikai erő érdekét sem szolgálná - mondta el a pénzügyminiszter a Napi Gazdaságnak.

A miniszter szerint 2011-től egy várható gazdasági növekedés adhat teret későbbi adócsökkentésre, illetve ha netán már 2010-ben a most tervezettnél kedvezőbb növekedési pályára áll a magyar gazdaság és az valódi, felhasználható tartalékokat teremt a költségvetésben, akkor azokból is a gazdaságot kell élénkíteni, melynek Magyarországon jelenleg ténylegesen a leghatékonyabb módja lehet az adócsökkentés. választása után jutott a cég csúcsára.

Decemberben a kormányülés napirendjére kerülhet a deviza- és forintalapú hitelek korlátozásáról szóló szabályozás - mondta a lapnak Oszkó.

A MÁV-val kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta: a következő két hétben elkészülnek azok a javaslatok - a menetrend átalakítása és az üzleti terv -, amelyeknek birtokában partnert lehet keresni az átalakítások finanszírozásához, legyen az az EBRD, az EIB vagy akár egy kereskedelmi bank.

A sukorói ügyben Oszkó Péter nem számít semmiféle "csontvázra". Ha a telekcsere-ügylet érvénytelen volt, akkor azt a bíróságnak, és nem az erre kellő jogosítvánnyal nem rendelkező kormányzati szerveknek, pláne nem politikusoknak kell kimondaniuk.

Az interjúban a pénzügyminiszter azt mondta: döntés még nincs, de valószínű, hogy egy "non-deal road show beilleszthető a kommunikációba, amint látjuk, hogy az idén milyen hiányt produkált Magyarország."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!