Hírek

2009.11.16. 08:22

Magyar gazdaság - Mikor lesz vége a recessziónak?

A legjobb, ami a magyar GDP-adatról elmondható, hogy éves összehasonlításban enyhe javulást jelez, de legalábbis kevésbé rossz, mint a második negyedéves szám volt

Benke Dávid

Továbbra is mély recesszióban van a gazdaság, csalódást okoztak a magyar GDP-adatok. Előzetesen néhány szakember már optimistán nyilatkozott, de most valószínűleg lefelé módosulnak a prognózisok is. Elsőként az ipar találhat magára, de még itt is sok a kérdőjel.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján a bruttó hazai termék 7,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, alig valamivel lett jobb az adat a tizenhat éves mélypontot jelző előző negyedévinél. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a GDP, ez zsinórban a hatodik negyedév, amikor zsugorodott a gazdaság. Európai összevetésben sem nevezhető jónak a magyar adat, a legtöbb gazdaságban ugyanis már trendfordulóról beszélnek.

A három hét múlva megjelenő részletes adatokból derül ki, mely ágazatok és tételek okozták a várakozásokat bő fél százalékponttal alulmúló eredményt. A termelő szektor már kilábalóban van a válságból, erről a a most megjelent részletes ipari statisztika is beszámol. A termelési és értékesítési adatok ugyan még mindig jókora csökkenést jeleznek éves alapon, de a kibocsátás szintje már nem zuhan.

Persze így is a három-négy évvel ezelőttire jellemző a szektor termelése, ám az exportértékesítés hónapról hónapra kisebb zsugorodást mutat. A szeptemberi 13,8 százalékos éves csökkenés a válság kezdete óta a legkedvezőbb, és a tavaly decemberi nagy mínusz miatt az idei utolsó hónapra pozitív tartományba lendülhet a mutató. A belföldi értékesítés 16,4 százalékos esése tavaly ősz óta először múlja alul a kivitelét. A teljes ipari termelés 15 százalékos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!