Hírek

2009.11.12. 09:43

Ezért elégedetlenek a gazdák

Tovább tart az agrárárak mérséklődése, az árak sok termény esetében az évtizedes mélypont közelében vannak. Az áresésből egyelőre kevés jelent meg a fogyasztói árakban is.

Világgazdaság Online - KSH

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 szeptemberében 11,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a KSH. Az adat szinte pontosan megegyezik az augusztusival, és egy éve a legkisebb árcsökkenési ütemnek felel meg. Ez azonban már igen mély árszintet jelez, mivel éppen tavaly szeptemberben fordult negatívba az éves árváltozás. Az összesített adaton belül a növényi termékek árszínvonala 16,3, az élő állatok és állati termékeké 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az idei első kilenc hónapban az agrártermékek termelőiár-szintje 19,2 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 27,6 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal mérséklődött. a gabonafélék termelői ára a 2008. szeptemberinél 18,2 százalékkal alacsonyabb volt; az olajnövények termelői ára 38,2 százalékkal esett vissza.

A burgonya termelői ára 11,4 százalékkal nőtt, a zöldségféléké 7,6 százalékkal mérséklődött. A gyümölcsök termelői árában 21,6 százalékos csökkenés mutatkozott. Az időszak értékesítésében legjelentősebb súlyt képviselő gyümölcs az alma, aminek az ára jelentősen, 41,0 százalékkal esett vissza a tavaly szeptemberihez képest. Ugyanebben az időszakban a borszőlő felvásárlási ára 15,3 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői ára 2009 szeptemberében 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest, ez a vágómarha árának 4,1 százalékos emelkedéséből, illetve a vágósertés 0,3 és a vágóbaromfi árának 2,0 százalékos csökkenéséből adódott. A vágómarha felvásárlási ára 2009 májusáig (351,4 Ft/kg) növekedett, ezt követően szeptemberre 319,0 Ft/kg-ra csökkent. A vágósertés felvásárlási ára februártól (313,0 Ft/kg) júliusig folyamatosan emelkedett, 340,50 Ft/kg-ig, majd szeptemberben a júliusihoz viszonyítva mérséklődött (19,3 Ft/kg-mal). Az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek árai 12,4 százalékkal csökkentek – ezen belül az étkezési tyúktojás termelői ára 5,1 százalékkal magasabb, a tejé 19,6 százalékkal alacsonyabb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!