Hírek

2009.11.16. 16:17

Eltűnhet a magyar csirke a polcokról

Dr. Kern József kutató vegyész, a Diagon-csoport vezetője, és Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatójukon a jelentős mértékben szalmonellás magyarországi baromfiállományra és az ezzel kapcsolatos, egy éve múlva életbe lépő uniós kötelezettségeinkre hívták fel a figyelmet.

Világgazdaság Online

A tájékoztatót megelőzően egy nyilvános laboratóriumi vizsgálatra is sor került: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből a Diagon új, kétórás tesztelési eljárásával hét állatban mutatták ki a szalmonella jelenlétét. Bárány László szerint Magyarország jelentős késésben van az Európai Unió más tagállamaihoz képest: míg a legtöbb uniós országban a baromfiállomány 5-25 százalékát érinti a szalmonella, addig a vonatkozó felmérések szerint Magyarországon a csirkék többsége szalmonellás lehet. 2010. december 12-től azonban az Európai Unióban kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben semmilyen szalmonella-baktérium nem mutatható ki, ezt írja elő számunkra is a 160/2003/EK rendelet.

A baromfitenyésztők érdekképviseletének vezetője figyelmeztetett: ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltűnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export, súlyos gazdasági károkat okozhat a készületlenül bekövetkező korlátozás. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a magyar baromfiágazat krízisét, alapvető változásokra van szükség: radikálisan csökkenteni kell a szalmonella jelenlétét, a jelenleg csak 4-5 nap alatt kimutatni képes tesztek átfutási idejét, hatékonyan kell felhasználni a mentesítésre szánt uniós és kormányzati forrásokat, melyek egyharmad-egyharmad arányban fedezik az eljárás költségeit – a harmadik harmadot a tenyésztők vállalták kifizetni, és ki kell alakítani az ezt koordináló módszertani központokat.

Dr. Kern József a Diagon új fejlesztésével, a jelenlegi, 4-5 napos teszteknél sokkal gyorsabb, már két óra alatt eredményt produkáló, és sokkal pontosabb teszttel vizsgált meg tíz, Budapesten vásárolt csirkét. Az állatokat mindenki számára nyitva álló, különböző méretű és típusú kereskedelmi egységekben vásárolták hipermarkettől a piaci őstermelőig. A megvizsgált állatok közül végül hét esetében volt kimutatható a szalmonella-szennyezettség.

Kern József leszögezte: „ma is azt tapasztalhattuk, hogy okkal tartunk attól, hogy gyakorlatilag bárhol vásárolhatunk szalmonellás húst – és attól is, hogy azonnali cselekvés nélkül egy év múlva óriási bajba kerülhet a magyar baromfiágazat. A mai teszt eszköze, és egyben a probléma megoldásának fontos része a Diagon új fejlesztése, mely hatékonyan segítheti a tenyésztők önerős, illetve az EU és a kormány által finanszírozott, összefogáson alapuló munkáját. Nem riogatni, hanem ébresztőt fújni és megoldást kínálni szeretünk volna.” – mondta a vegyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!