Hírek

2009.11.23. 13:31

Elhagyják a Wikipédiát

A friss felmérések szerint a Wikipédia több szerkesztő-felhasználót veszít, mint ahányan csatlakoznak az enciklopédiakészítő mozgalomhoz.

The Wall Street Journal - Világgazdaság Online

Az év első három hónapjában az angol nyelvű Wikipediát 49 ezer szerkesztő hagyta el míg egy évvel korábban ez a szám mindössze 4 900 volt. Az enciklopédiát gondozó Wikimedia Foundation elismerte a lassulást, de bízik abban, hogy a mindenki által szerkeszthető tudástár tovább fejleszthető.

A Wikipedia jelenleg is a világ ötödik legnépszerűbb weboldala, a comScore adatai szerint a szeptemberrel végződő egy éves időszakban 20 százalékkal nőtt a látogatók száma. De egyre kevesebben járulnák hozzá saját cikkekkel a fejlesztéshez, ennek egyik oka egy felmérés szerint az, hogy a portál egyre szigorúbb szabályokat vezet be a rendteremtés érdekében.

A The Wall Street Journal felteszi a kérdést: vajon a Wikipédia sorsa nem mutatja-e a crowdsourcing határait? A tömeg erejében bízó elképzelés szerint a számtalan szerkesztő együtt olyan hatékonyan dolgozhat, mint egy központi irányítású szervezet. Csakhogy az idő múlásával éppen ez a vonás kezd eltűnni és a szabályok bevezetésével a Wikipédia lassan olyan intézménnyé válik, mint amilyenek leváltására létrehozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!